Skip to main content

Ziua de vineri, 22 noiembrie, 2013 a fost marcat de vizita la ULIM a Ambasadorului Statelor Unite ale Americi, E.S. William H.MOSER. Evenimentul a demarat cu întrevederea protocolară a Ambasadorului cu domnul Andrei Galben, Rector ULIM, în cadrul căreia s-a discutat despre statul actual al relațiilor moldo-americane cât și despre evoluția acestora. De asemenea a fost menționat faptul că ULIM reprezintă un ”pașaport al transformărilor internaționale” spre binele societății din Republica Moldova. În acest context Domnul Ambasador s-a arătat impresionat de seria evenimentelor internaționale care au avut loc la ULIM în decursul săptămânii curente.

Ulterior, Excelența Sa a prezentat o prelegere publică pentru studenții și profesorii de la ULIM. Șeful diplomației de la Chișinău a ținut să-și exprime deosebita plăcere de a se afla iarăși în fața comunității academice ulimistă și de posibilitatea oferită de a vorbi liber și degajat de toate problemele politice. De această dată diplomatul american a vorbit despre activitățile concrete pe care Ambasada SUA le desfășoară în Republica Moldova, pentru a ajuta statul să atingă cote cât mai înalte de dezvoltare democratica. Investițiile americane în ultimii 20 de ani constituie aproximativ 1 bilion USD. Destinația prioritară ale acestor investiții este dezvoltarea societății civice, pentru reforma instituțiilor de conducere în stat și în sectorul economic. Totodată se întreprind măsuri de a reforma sistemul justiției al Republicii, și anume de a anihila fenomenul corupției, care reprezintă un obstacol real în democratizarea societății și avansarea acesteia. Acest fenomen descurajează investițiile și donațiile străine, a menționat domnul Moser.

Motivul acestor multiple acțiuni americane este defapt dorința poporului american de a ajuta statele din întreaga lume să atingă un nivel de trai mai bun și să le ajute să se dezvolte.

În final, diplomatul american a îndemnat publicul prezent să lupte cu fenomenele care reprezintă un pericol pentru accederea Republicii Moldova la un rang mai înalt pe arena internațională, și să încerce să facă o schimbare în societate. În aceeași ordine de idei, Excelența Sa, a sfătuit studenții să fie cetățeni cât mai activi ai acestei tări și să nu permită ca legile să fie încălcate.

Pentru mai multe detalii, puteti accesa discursul integral al domnului Ambasador.

Discursul a fost publicat de asemenea si in „Literatura si Arta” Nr. 49 (3562), 5 decembrie 2013

Evenimentul a fost reflectat si in „АРГУМЕНТЫ И ФАКТЫ” № 49, 2013 г.

Leave a Reply

Close Menu