Skip to main content

Marți, 18 februarie curent, la ULIM s-a aflat în vizită E. S. Kęstutis Kudzmanas, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Lituania în RM, împreună cu Andrej Didenko, șeful-adjunct al misiunii și Dainius Kazlauskas, atașat militar al Lituaniei. Delegația a avut întrevedere cu reprezentanții conducerii ULIM, în persoana rectorului Ilian Galben și a prorectorilor Elena Prus și Valentina Ciumacenco. Dialogul s-a axat pe aspecte referitoare la trasarea unor perspective de realizare a proiectelor și parteneriatelor cu centrele educaționale din Lituania, fiind explorată posibilitatea instituirii unui cadru inovațional, competitiv și atractiv pentru studenți și profesori. În acest context, rectorul Ilian Galben a transmis mesaj de apreciere și gratitudine, pentru deschidere și colaborare fructuoasă de-a lungul timpului, pe filiera academică.

Ulterior, în contextul Zilei naţionale a Lituaniei, care  este celebrată pe 16 februarie, E. S. Kęstutis Kudzmanas a susținut  în ”Aula Lituania” din cadrul ULIM,  o prelegere publică,  cu  tematica: „30 de ani de la restaurarea independenței Lituaniei: realizări și provocări curente”. Tinerii studioși au avut ocazia să afle mai multe detalii despre Republica Lituania, țară ce reprezintă un exemplu elocvent pentru Republica Moldova, în ce privește procesul continuu de modernizare și democratizare.

Ambasadorul a evocat fazele de evoluție socială și politică, ce au dus la dobândirea unei experiențe prodigioase în dezvoltarea domeniilor precum:  educație, politică, economie, industrie, infrastructură, securitate energetică, sistem de apărare ș.a. (Prezentarea poate fi accesată aici: Presentation of Lithuania)

De asemenea, în cadrul reuniunii, Dainius Kazlauskas, atașat militar al Lituaniei, a avut o intervenție despre Lituania ca stat membru al NATO, reliefând costurile, beneficiile militare, economice și sociale. Studenții au apreciat prezentarea ca fiind una valoroasă și plină de interes, prin participarea activă la sesiunea de întrebări și răspunsuri. 

Reamintim că 10 ani în urmă, în data de 27 ianuarie 2010, a avut loc ceremonia de inaugurare a Aulei Lituania la ULIM, prezidată de către oaspetele de onoare Dl. Andrius Kubilius, prim-ministrul Republicii Lituania şi E. S. Violeta Motulaitė, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Lituania la Chişinău. Ceremonia de inaugurare a Aulei Lituania a fost urmată de o prelegere publică, susţinută de către E.S Violeta Motulaitė în faţa studenţilor şi profesorilor ULIM cu tema: „20 de ani de independenţă recăpătată”.

Serviciul de Presă, ULIM

Leave a Reply