Miercuri, 27 februarie, 2012, dl. Shmuel POLISHCHUK, Directorul Centrului Cultural Israelian, prim-secretar al Ministerului de Externe al Statului Israel, Consul, a prezentat o lecţie publică pentru studenţii de la ULIM cu genericul „Proiectele de binefacere ale Israelului”.
Evenimentul s-a desfăşurat în Sala Mică a Senatului, sala 212, din cadrul ULIM, începând cu ora 11:00 şi a fost organizat de către Centrul Cultural Israelian din Chişinău, în colaborare cu Centrul pentru Cooperare Internaţională ULIM.
În cadrul prelegerii, dl. Shmuel POLISHCHUK a revenit la acţiunile de binefacere întreprinse de către statul Israel în decursul secolului XX-XXI. Excelenţa sa a menţionat despre acordarea ajutorului umanitar pentru ţările care au avut de suferit în urma dezastrelor naturale, ceea ce este considerat în întreaga lume, o normă a civilizaţiei. Ulterior, dl. Shmuel POLISHCHUK a enumerat câteva dintre ţările care au beneficiat de ajutorul umanitar oferit de către Statul Israel. Italia, a fost prima ţară care a primit ajutor în urma cutremurului dezastruos care a afectat regiunea siciliană în 1968. Este de menţionat că Statul Israel, a oferit asistenţă nemijlocit şi Republicii Moldova, în 2010, când aceasta a fost lovită de un val dezastruos de inundaţii.
Dl POLISHCHUK a prezentat activităţile unui nou centru israelian de cooperare internaţională – MASHAV, care are drept scop oferirea ajutorului umanitar ţărilor în curs de dezvoltare.
Dl. POLISHCHUK şi-a încheiat prelegerea publică rostind următoarele: „Omenirea a reuşit să supună stihia şi chiar să o facă să lucreze în folosul sau. Dar nu a izbutit să îmblânzească definitiv caracterul ei aspru. Noi nu deţinem puterea asupra dezastrelor naturale, care aduc cu sine distrugere, prejudicii şi moarte. Dar suntem în măsură să îi ajutăm pe cei apropiaţi care au avut de suferit, şi să minimalizăm consecinţele calamităţilor naturale.”
La eveniment au participat studenţi de la Facultatea de Biomedicină şi Ecologie, de la Ştiinţe Economice şi de la Facultatea Psihologie şi Asistenţă Socială din cadrul ULIM. Dna. Svetlana RUSNAC, Decan al Facultăţii de Psihologie şi Asistenţă Socială ULIM a moderat evenimentul.