ORGANIZARE ŞI DESFĂŞURARE A PROGRAMELOR DE STUDII SUPERIOARE DE DOCTORAT (CICLUL III)
1. Programele de studii doctorale reprezintă ciclul III al studiilor superioare și sunt proiectate în continuarea ciclului II a studiilor superioare de masterat.
2. Studiile doctorale asigură pregătirea prin și pentru cercetare a cadrelor științifice de înaltă calificare și reprezintă prima etapă a carierei științifice.
3. Programele de studii superioare de doctorat se organizează și se desfășoară la ULIM în cadrul școlii doctorale (în continuare ȘD-ULIM) sau în cadrul cooperării universitare internaționale, naționale și/sau cooperării cu angajatorii, autoritățile administrației publicecentrale, organizații din sfera științei și inovării, în baza acordului de parteneriat bi- sau multilateral național și internațional sau în baza acordului de creare a consorțiului.
Programele de studii superioare de doctorat asigură formarea de competenţe profesionale cognitive şi de cercetare în domenii de specialitate, precum şi a unor competenţe transversale.
Competenţe profesionale specifice domeniului sunt următoarele:
a) cunoaşterea avansată a domeniului specific;
b) capacitatea de identificare, formulare şi soluţionare a problemelor de cercetare;
c) cunoașterea și aplicarea metodelor şi tehnicilor de cercetare avansată în domeniul specific;
d) cunoașterea și aplicarea metodelor și tehnicilor managementului proiectelor de cercetare;
e) aplicarea procedeelor şi soluţiilor noi în cercetare în domeniul specific;
f) abilităţi de documentare, elaborare şi valorificare a lucrărilor ştiinţifice;
g) abilităţi lingvistice la nivel academic în limbi de circulaţie internaţională necesare documentarii, comunicării şi diseminării cunoaşterii;
h) înţelegerea şi capacitatea de aplicare a principiilor şi valorilor eticii cercetării ştiinţifice în general şi în domeniul specific.
Competenţe transversale sunt următoarele:
a) competențe de organizare și desfășurare a activității didactice în învățământul superior;
b) competenţe de comunicare, scrisă şi orală, în domeniul ştiinţei şi culturii;
c) competenţe lingvistice avansate în limbi de circulaţie internaţională;
d) utilizarea eficientă a tehnologiei informaţiei şi comunicării;
e) abilităţi de relaţionare socială şi de lucru în echipă;
f) cunoştinţe de management al resurselor umane, de infrastructură şi financiare;
g) calităţi de conducere şi mentorat;
h) cunoştinţe privind managementul carierei, precum şi însuşirea de tehnici privind căutarea unui loc de muncă şi de creare de locuri de muncă pentru alţii;
i) cunoştinţe privind managementul riscului, crizei şi eşecului;
j) cunoştinţe privind utilizarea legislaţiei în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală;
k) capacităţi de antreprenoriat economic, tehnologic şi social.
ADMITEREA LA STUDII SUPERIOARE DE DOCTORAT
- Admiterea la studii superioare de doctorat este procesul prin care are loc selecţia candidatului pentru fiecare poziţie vacantă de student-doctorand, ciclul III, pentru care conducătorii de doctorat din cadrul şcolii doctorale au obţinut finanţare din sursele instituției sau din alte surse legale naționale sau internaționale.
- Selecţia candidatului la doctorat pentru o poziţie vacantă este realizată de către conducătorul de doctorat care urmează să îndrume respectivul student-doctorand.
- În urma propunerii conducătorului de doctorat, un student-doctorand poate fi înmatriculat numai în urma obţinerii avizului favorabil al Consiliului şcolii doctorale.
- Conţinutul şi forma concursului de admitere sunt stabilite de către conducătorul de doctorat prin consultare cu Consiliul de conducere al școlii doctorale, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
- Au dreptul să participe la procedura de admitere la studii de doctorat numai absolvenţii cu diploma de studii superioare de master sau echivalentă acesteia, din ţară şi din străinătate, conform legii.