Studenții reveniți acasă din mobilitățile academice spun că au trăit o experiență memorabilă, care i-a propulsat să progreseze intelectual și să-și dezvolte abilitățile personale. Igor Marinov, student în anul II, ciclul masterat la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism a mers pentru un semestru la Universidad de Cádiz, Spania. Masterandul declară că a trăit momente unice, întrucât prin intermediul mobilității academice a beneficiat de călătorii în numeroase destinații ale Spaniei și a descoperit noi posibilități și perspective.
„Programul Erasmus oferă studenților o oportunitate unică de a obține o adevărată experiență culturală și de viață care ne va ajuta foarte mult ulterior. Procesul educațional la Universitatea din Cadiz este foarte asemănător cu studiile de la ULIM. Profesorul încearcă să-l cointereseze pe student în subiectul predat, poartă un dialog în condiții de egalitate și apreciază foarte mult opinia personală a studentului cu privire la diverse probleme. Totodată, profesorul oferă îndrumare studentului și sfaturi în găsirea unui răspuns, fapt ce asigură un proces educațional interesant. La Cádiz, la fel ca la ULIM, sunt utilizate instrumente interactive de învățare. Pe lângă numeroase asemănări, există și caracteristici distinctive. La Universitatea din Cádiz se practică îndeplinirea sarcinilor în perechi și în grup. Consider că acest lucru ajută studentului să deprindă abilități pentru munca în echipă, ceea ce îi va fi util în activitatea profesională”, subliniază Igor.
De asemenea, studentul afirmă că în perioada mobilității nu a întâlnit dificultăți și manifestă recunoștință pentru administrația Universității din Cadiz pentru sprijinul oferit, precum și studenților spanioli, care l-au tratat cu amabilitate și respect.
„În timpul cursurilor, reprezentanții fiecărei țări împărtășeam experiențe, relatam despre mediul nostru social și despre convingerile noastre. După ore ne dădeam întâlnire cu colegii pe plaja La Caleta sau în parcul central, unde discutam despre cunoștințe sau interese comune. Am încercat să particip la majoritatea evenimentelor organizate de Programul Erasmus + de la Universitatea din Cádiz. Îmi amintesc, mai ales, festivalul culinăriei populare, când reprezentanți din diferite țări pregăteau delicii tradiționale și le expuneau publicului larg”, relevă studentul.