ACTIVITATEA DE CERCETARE ŞTIINŢIFICĂ
În contextul exigenţelor ascendente ale modernizării academice, dezvoltării curricula universitară și a programelor științifice prin racordarea la cadrul educațional și de cercetare european și internațional, misiunea fundamentală a managementului instituțional ULIM este de a contribui, prin renovarea paradigmei cunoaşterii, la dezvoltarea durabilă a ţării, în baza rezultatelor activităţii de pregătire a specialiștilor și de cercetare-inovare, la promovarea, difuzarea şi implementarea valorilor ştiinţifice, educaționale și culturale obţinute pe plan naţional şi internaţional.
Prin cercetare ştiinţifică se înţelege, în conformitate cu legislația în vigoare, activitatea de cercetare fundamentală şi de cercetare aplicativă, având drept componente principale investigaţia, tehnologia, produsul şi serviciul ştiinţific.
La baza demersului strategic al ULIM în domeniul științei a fost considerat contextul Codului cu privire la știință și inovare al Republicii Moldova, Programul Național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2020-2023 și prevederile Comisiei Europene pentru realizarea Ariei Europene a Cercetării (European Research Area), Strategia activităţii de cercetare ştiinţifică ULIM pentru anii 2020-2025, Regulamentul privind activitatea științifică.
În ULIM activitatea ştiinţifică se desfăşoară prioritar prin cercetarea fundamentală, îmbinată în mod echilibrat cu cercetarea aplicativă, dezvoltarea tehnologică, proiectarea, consultanţa şi expertiza.
Cercetarea ştiinţifică este o componentă esenţială şi distinctă a activităţii cadrelor didactico-științifice universitare. În ULIM, activitatea de cercetare ştiinţifică are o relevanţă egală cu cea didactică. Ea reprezintă unul din criteriile obligatorii şi primordiale de apreciere a valorii profesionale a cadrelor didactico-științifice din comunitatea universitar-academică.
Activitatea de cercetare ştiinţifică este reflectată în rapoartele de autoevaluare, elaborate cu ocazia evaluării academice pentru ocuparea funcţiilor didactice şi de cercetare, constituind un criteriu principal de apreciere a valorii profesional-ştiinţifice a personalului ştiinţifico-didactic.