Skip to main content
Manifestări științifice

Ambasadorul Poloniei la Chișinău s-a întâlnit cu studenții de la ULIM

La 27 februarie, 2014, Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Dl Artur Michalski a ținut o prelegere publică pentru comunitatea academica ULIM, axata pe specificul relațiilor dintre Polonia și Republica Moldova. În discuţie au fost abordate subiecte privind experiența Poloniei în procesul Integrării Europene şi analizate realizările precum şi perspectivele aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Vizita diplomatului la ULIM a demarat cu întrevederea protocolară cu conducerea universității, Dl. Andrei GALBEN, Rector și Dl. Nicolae Țâu, Vice – Rector, ULIM. Ulterior, Excelența Sa a  ținut o prelegere publică pentru studenții și profesorii ULIM.

Excelența Sa a salutat audiența în limba română, începând prelegerea prin a afirma că anul  curent este foarte important pentru Polonia, întrucât se împlinesc 25 de ani de la inițierea procesului de democratizare și dezvoltare a țării. „Putem să ne împărtăşim experienţa, pentru că Polonia a reuşit să ducă la bun sfârşit modernizarea fundamentală a statului după ieşirea dintr-un sistem totalitar”, a menționat Excelența Sa.

Dl. Artur Michalski a declarat că țara pe care o reprezintă este deschisă și dispusă să împărtășească din experiențele sale, susținând R. Moldova în procesul de modernizare a instituțiilor statale și de integrare europeană. Invitatul de onoare s-a declarat convins că apropierea Republicii Moldova de UE va aduce mari beneficii. Integrarea europeană presupune o prosperitate și securitate mai vastă pentru Moldova. „Calea spre UE este provocatoare, dar recompensele vor fi pe măsură, daca veți da dovada și în continuare de determinare și voință”, a declarat diplomatul.

În ultimii ani, Moldova a demonstrat că are o determinare politică puternică necesară pentru a demara reformele şi a se apropia de UE. Europa şi, în special, Polonia, apreciază aceste eforturi. Noi ducem un dialog intensiv şi sprijinim năzuinţele proeuropene ale Moldovei. Ca dovadă sunt şi vizitele preşedintelui Bronislaw Komorowski, ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski, şi a mareşalului Seimului polonez, Bogdan Borusewicz.

Dl Ambasador a menționat ca la 1 mai 2014 se vor împlini 10 ani de când Polonia a aderat la UE. Întrebat, ce shimbări esenţiale s-au produs în această perioadă de timp și care a fost impactul aderări, Excelența Sa a declarat: „Efectul aderării Poloniei la UE este unul pozitiv. Avem deschidere la ştiinţa europeană, noi oportunităţi de angajare mai avantajoasă în câmpul muncii. Tinerii polonezi pot să meargă să studieze în străinătate. La fel şi cetăţeni ai altor state vin la studii în Polonia şi acest schimb este foarte important. S-a schimbat spre bine şi imaginea satului polonez, condiţiile de trai şi de muncă ale agricultorilor. Infrastructura de transport, de comunicaţii s-a modernizat. La fel şi instituţiile de menire socială – şcolile, spitalele. Aceste rezultate s-au obţinut pe parcursul a 10 ani de când Polonia este parte componentă a UE, fiind utilizate fondurile europene despre care am afirmat că trebuie gestionate eficient. Şi noi vă putem ajuta în acest sens”.

Fiind întrebat de situația actuală a Ucrainei, d-nul Artur Michalski a declarat că ucrainenii își doresc integrarea europeana și că au fost dezamăgiți în urma summit-ului de la Vilnius, nu erau pregătiți pentru o asemenea turnură a situației.

A fost abordată și problema Transnistriei, Excelența Sa consideră că acest teritoriu refuză să vadă adevărul, că sunt prinși în stereotipuri privind Uniunea Europeană și că integrarea va aduce beneficii considerabile.

Relațiile dintre Republica Polonă și Republica Moldova reprezintă un model pentru alte state din Europa.

La finalul evenimentului, dl. Nicolae ȚÂU,  a venit cu un mesaj de mulțumire din numele celor prezenți, cât și a Senatului ULIM adresat Excelenței Sale pentru acceptarea invitației și cooperarea fructuoasă cu ULIM.  „Studenții și profesorii ULIM, își amintesc cu mândrie de acea posibilitate unică pe care au avut-o anul precedent, asistând la o prelegere publică  ţinută la ULIM  de către Preşedintele Senatului polonez, grație sprijinului acordat de Ambasada Poloniei la Chişinău”, a declarat Dl. ȚÂU.

Aceasta a fost cea de-a  doua vizită la ULIM a Ambasadorului Poloniei, Excelența sa Artur Michalski.  Excelența Sa, Artur Michałski și-a prezentat scrisorile de acreditare în funcția de ambasador al Poloniei pe 11 octombrie 2012.

Evenimentul a fost organizat de către Centrul pentru Cooperare Internațională ULIM în colaborare cu Ambasada Poloniei la Chișinău.

Leave a Reply