Skip to main content
Manifestări științifice

Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova, în vizita oficiala la ULIM

Luni, 18 februarie 2013, la ULIM s-a aflat într-o vizită oficială, Ambasadorul Germaniei acreditat in Republica Moldova, E.S. Dl. Matthias MEYER. În cadrul întrevederei, Excelenţa Sa a avut o întrevedere protocolară cu Rectorul ULIM, domnul Andrei GALBEN, după care a ţinut o prelegere publică pentru studenţii şi profesorii din cadrul instituţiei.

Evenimentul s-a desfăşurat în Sala Mediatecii, etajul 4 ULIM, începând cu ora 11:00 şi a fost organizat de către Ambasada Germaniei la Chişinău, în colaborare cu Centrul pentru Cooperare Internaţională ULIM. În cadrul prelegerii publice, Dl. Ambasador, a ţinut să menţioneze că Republica Moldova are o perspectivă foarte mare de aderare la Uniunea Europeana, dacă va continua implementarea reformelor promovate la moment. De asemenea E.S. Dl. MEYER, a îndemnat studenţii ULIM, ca după absolvirea instituţiei de învăţământ, să nu să se grăbească să părăsească ţara natală, dar să încerce să implementeze cunoştinţele obţinute aici, acasă.  După părerea domnului Ambasador, Republica Moldova poate oferi locuri de muncă avantajoase pentru tineri în toate domeniile de specializare. Un alt subiect important, pus în discuţie în cadrul prelegerii publice, a fost Fenomenul Corupţiei. Conform spuselor Dl. Ambasador, acesta reprezintă un obstacol major în vederea aderării Republica Moldova la Uniunea Europeană. Corupţia este un fenomen prin care au trecut toate ţările, iar înlăturarea acesteia trebuie să stea ca un prim scop în agenda activităţilor conducerii ţării.  Dl. Ambasador a contribuit la organizarea prelegerilor publice cu participarea experţilor străini, în vederea combaterii corupţiei în cadrul Instituţiilor de Învăţământ din Moldova.

La finalul evenimentului, studenţii au avut ocazia să acorde întrebări domnului Ambasador. Unele din ele sau referit la posibilitatea realizării studiilor în Germania. Dl. Ambasador a explicat că studiile în instituţiile de învăţământ germane sunt gratis. Studentul trebuie să-şi asume celelalte cheltuieli, cum ar fi cazare, hrană, transport local, acces la biblioteca şi mediateca instituţiei. La rândul Său, Dl. Ambasador a adresat întrebări studenţilor. Una dintre ele a fost de ce aceştia au ales studierea limbii germane. Unii au răspuns că au ales această  limba după ce au vizitat Germania, şi au rămas impresionaţi de cultura, tradiţiile şi peisajul în ansamblu al acestei ţări. Un alt motiv menţionat a fost faptul că Germania reprezintă o grandioasă putere economică pe plan mondial. Iar ofertele şi şansele de angajare, sunt mult mai mari, dacă cunoşti această limbă.

Evenimentul a fost moderat de către Vice-rectorul ULIM pentru relaţii internaţionale domnul Nicolae ŢÂU. La prelegerea publică au participat profesorii din cadrul catedrei Filologie Germanică şi studenţii de la Facultatea de Litere ULIM.

Leave a Reply