În condițiile invaziei internetului, atacului mediatic masiv, în general, a noilor tehnologii informaționale, ULIM își îndeamnă studenții să frecventeze activ biblioteca universitară, ce dispune de un fond de carte important, în limbi europene și asiatice. De la înființarea ULIM, se fac investiții solide și sistematice în achizițiile permanente de carte și realizarea accesului electronic direct la mari biblioteci ale centrelor internaționale universitare din străinătate. Lecturarea volumelor să fie prioritatea celor tineri, or, viitorul e doar al celor instruiți.
La ULIM, a fost organizată Campania ”Cel mai activ și devotat utilizator DIB ULIM”, în urma căreia, cei mai perseverenți cititori au ieșit în evidență, devenind câștigători. Ei declară la unison că lectura cărților este de neînlocuit în formarea unor personalități intelectuale, a specialiștilor competitivi pe piață. Iată care sunt cei mai activi cititori: Ion Rață, student în anul II, la Facultatea Drept; Ana Indoitu, studentă în anul IV, la Facultatea Drept; Vadic Rață, student în anul III, la Facultatea Drept; Victor Moroșanu, student în anul II, la Facultatea Informatică, Inginerie, Design și Irina Rotaru, studentă în anul I, la Facultatea de Litere.
Campanie în favoarea cărții și a lecturilor bune
Tinerii noștri s-au implicat într-o dezbatere interesantă în apărarea cărții și bibliotecii în formarea viitorilor specialiști din toate domeniile.
Ion Rață: ”O bibliotecă este asemenea unei camere cu prieteni. Prieteni fiindu-ți cărțile, ce te îndrumă, corectează și te învață! Sunt cei mai siguri, liniștiți și constanți! Volumele din biblioteci sunt profesorii cu cea mai mare rabdare!”
Ana Indoitu: “Anii de studenție mi-au fost marcați de lecturile din sălile de lectură de la ULIM, unice între alte instituții universitare din R. Moldova, prin bogăția mare a fondurilor de carte . În perioada de studii, acestea mi-au devenit izvoare de cunoaștere și socializare. Pentru aceasta, le sunt recunoscătoare nu cărților, ci oamenilor care au transformat spațiile în locații pe cât diverse – ca resurse, pe atât de amicale.”
Fără carte, vom dispărea ca națiune
Vadic Rață: “Cărțile ne ajută să înțelegem cine suntem și cine putem deveni. Citirea cărților este ca și cum ai purta conversații cu cei mai iluștri oameni din secolele trecute, avându-i ca profesori. Biblioteca pentru mine este un loc de refugiu, care îmi oferă o multitudine de posibilități: de a mă exprima, de a avansa și de a lumina pe alții.”
Biblioteca – ”templu” al cunoașterii
Victor Moroșanu : “ Biblioteca este ”templul” învăţăturii, deoarece doar în bibliotecă pot să-mi hrănesc sufletul şi gândul cu cele mai diverse cunoştinţe. Cu regret, astăzi, internetul şi alte tehnologii informaţionale concurează cu biblioteca, dar totuşi, cred că nimeni niciodată nu va reuşi să înlocuiască cartea cu alte invenţii. Biblioteca va rămâne mereu cu porţile deschise pentru omenire, pentru că doar ea este uşa larg deschisă spre viitor şi doar într-o bibliotecă ai şansa să fii superior!”
Sălile de lectură ale DIB ULIM, vor rămâne, cu adevărat, speciale
Valentina Șubina: “Pentru mine, sălile de lectură ale DIB ULIM, vor rămâne cu adevărat speciale. Întrucât, pe lângă un număr mare de volume, ele au fost locul celor mai frumoase întruniri și seminare, desfășurate în perioada mea de studenție. Îi mulțumesc mult administrației și personalului DIB pentru experiența și amintirile unice!”