Skip to main content

La 21 ianuarie curent, la ULIM s-a aflat în vizită jurnalistul, scriitorul și diplomatul Valeriu Turea, șef al Biroului Relații cu Diaspora din cadrul Guvernului R. Moldova, care a purtat un dialog cu studenții de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism. În cadrul discuțiilor cu viitorii analiști politici, diplomați și jurnaliști, distinsul invitat a oferit informații cuprinzătoare despre provocările profesiei de jurnalist, precum și despre experiența impresionantă în diplomație. Studenții au apreciat actele de curaj și de responsabilitate, spiritul de disciplină și de inițiativă, ținând cont de complexitatea activității diplomatice. De asemenea, studenții s-au arătat curioși să afle despre fenomenul migrației, despre preocupările și așteptările diasporei moldovenești, aflându-se pretutindeni în lume și care sunt șansele Republicii Moldova de a avea un viitor mai luminos. Tinerii au fost încurajați să valorifice oportunitățile, să răspundă provocărilor societății contemporane, să lanseze inițiative de dezvoltare a comunității și să evolueze continuu, prin studii de calitate, acumulare de bune practici și experiențe de succes.

CV-ul diplomatului Valeriu Turea dezvăluie o experiență profesională remarcantă. În anul 1974, Valeriu Turea  a  absolvit Universitatea de Stat din Chişinău, Facultatea de Filologie, specializarea jurnalistică. Cariera profesională și-a început-o în funcția de jurnalist la mai multe publicații periodice. Este autorul numeroaselor articole, recenzii despre cinematografia moldovenească şi a unui şir de scenarii pentru filme documentare, pentru studioul „Telefilm-Chişinău”.

Din anul 1991 îşi începe cariera diplomatică: este angajat la Ministerul Afacerilor Externe, fiind numit ministru-consilier la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti (1997-2000), apoi consilier la Ambasada Republicii Moldova în Varşovia. Ulterior a deţinut funcţia de purtător de cuvînt al MAEIE. În anii 2010-2015 a fost Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Portugheză și Regatul Marocului; în perioada 2015-2016 – șef al Biroului Relaţii cu Diaspora. În următorii ani (2016-2019) a fost numit din nou ministru-consilier al Ambasadei RM la București. Din 15 octombrie 2019 a revenit în funcția de șef al Biroului Relații cu Diaspora din cadrul Guvernului R. Moldova.

De asemenea, domnia sa are o predilecție pentru industria cinematografică și arta fotografică. Valeriu Turea este autor al expozițiilor de fotografii: „Pisicile din Cimitirul Plăcerilor” (Chișinău, decembrie 2015) și „Portugalia, țara dorului răsare” (Chișinău, august 2016; Târgu Jiu, octombrie 2016; Cluj, martie 2017), autorul fotografiilor din cartea „Spre Meka…” de Alexandru Macedonski, editura „Cartier”, Chișinău 2018.

În august 2019, a lansat prima sa carte: „Vișinul baronului Münchhausen”, https://www.moldpres.md/news/2019/08/16/19006440

Serviciul de Presă, ULIM

Leave a Reply