Eugen Marius Smolnițchi este student în anul II la Facultatea Drept și consideră că în scopul dezvoltării personale și profesionale, tinerii trebuie să dobândească rezultate bune atât în cadrul studiilor, cât și în diverse activități extracurriculare, prin participarea la conferințe, concursuri sau mobilități academice.
Anume din acest considerent, Eugen Marius Smolnițchi a ales să meargă într-o mobilitate Erasmus+, la Universite Polytechnique Hauts de France. Astfel, studentul și-a consolidat capacitățile cognitive, și-a îmbunătățit abilitățile lingvistice, având ocazia să conviețuiască într-un mediu multicultutral, alături de studenți din peste 90 de țări.
„În pofida situații globale grave, țin să menționez că Uniunea Europeană și Universitatea din Valenciennes au fost solidare cu studenții aflați în mobilitate academică. Chiar dacă o parte din activitățile pe care le presupune această mobilitate academică au fost suspendate, s-au elaborat și implementat planuri de sprijinire a studenților, inclusiv prin oferirea posibilității de a continua studiile la distanță și de a susține examenele prin intermediul resurselor electronice. La moment sunt încă în plină sesiune”, menționează Eugen.
Totuși, studentul a reușit să participe la numeroase activități extracurriculare organizate de autoritățile universitare franceze, cum ar fi excursiile prin Valenciennes și orașele apropiate, vizitarea muzeelor și punctelor de atracție turistică. Mai mult de atât, a luat parte la un festival cultural senegalez, la un meci de hochei și a mers la patinoar. De asemenea, a profitat din plin de o mini-vacanță la începutul lunii martie, vizitând unele dintre cele mai frumoase orașe din Europa, cum ar fi Lille, Bruxelles, Rotterdam, Haga și Amsterdam.
Totodată, Eugen nu a remarcat careva dificultăți majore în perioada de mobilitate academică:
„Inconveniențele firești legate de adaptare au fost depășite în prima săptămână. Aici m-aș referi la adaptarea mea la unele realități diferite de cele din Republica Moldova, spre exemplu clima martimă care genera timp ploios, circulația cu alte mijloace de transport decât cele din țara natală (tramvai, metro), programul distinct de funcționare a magazinelor, cafenelelor sau centrelor comerciale, precum și bariera lingvistică a comunicării spontane, or deși cunosc foarte bine limba franceză și suficient limba engleză, lipsa practicii de vorbire se face simțită abia atunci când interacționezi cu vorbitorii nativi ai acestor limbi.
Totuși, această experiență este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase provocări studențești. Ajunși în echipa studenților ”Erasmus+”, nu ezitați! Nu ezitați să comunicați, să fiți activi, să fiți ambițioși, să fiți implicați! Participați la cât mai multe activități și proiecte organizate de universitatea-gazdă!
Ce ar trebui să cunoașteți din start? Voi fi sincer: cred că nu trebuie să cunoașteți prea multe. Anume dorința de a explora și de a descoperi acest necunoscut reprezintă cireașa de pe tort a programului Erasmus+. Așadar, creați-vă propria experiență și doar așa veți simți cu adevărat că profitați din plin de această perioadă scurtă, dar deosebită, a anilor de studenție”, a declarat Eugen Marius Smolnițchi.
Serviciul de Presă, ULIM