Skip to main content
EvenimenteNoutăți

EXPOZIȚIE FRANCOFONĂ DE COLABORARE INTERINSTITUȚIONALĂ, ULIM – BNRM

În ziua de 21 martie 2023, Universitatea Liberă Internațională din Moldova a organizat în colaborare și în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova evenimentul de inaugurare a expoziției „Nouvelles lectures en français” (Noi publicații în limba franceză), cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei.
La inaugurarea expoziției au participat: E.S. Graham PAUL, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Franței în Republica Moldova; acad. Mihai CIMPOI; Elena PINTILEI, Director general al BNRM; Elena PRUS, Prorector pentru Proiecte ULIM; Cezar SECRIERU, Consilier artistic ULIM.
Prorectorul ULIM, Elena Prus, s-a referit în luarea sa de cuvânt la modelul francez ca paradigmă a ideii, identități-rezistență și identități-proiect pentru spațiul nostru, la vasta tradiție enciclopedistă a Franței, la biblioteca ca spațiul al libertății și de formare a intelectualilor și la tradiția de cooperare dintre ULIM și BNRM. Prof. dr. hab. Elena Prus a făcut o donație tematică de circa 100 de exemplare, de carte franceză originală, dar și tradusă în diferite limbi.
În cadrul evenimentului, a fost inaugurată expoziția de tablouri „Roșu și negru”, creată de Cezar SECRIERU, pictor, consilier artistic la ULIM, consacrată aniversării a 240 de ani de la nașterea scriitorului francez Stendhal. Expoziția de carte inserează ediții de referință, monografii, opere literare, documente în limba franceză (sau traduse în/din franceză) din domeniile: literatură, critică literară, lingvistică, cultură și civilizație franceză/francofonă. În colecția bibliotecii s-au regăsit și lucrările profesorilor ULIM – regretatului rector Andrei Galben, Elena Prus, Ion Manoli, Carolina Dodu-Savca ș. a.
Expoziția poate fi vizitată în perioadă 20 martie – 30 aprilie 2023.

 

Leave a Reply