Skip to main content

În perioada 20-22 mai 2014 Universitatea Liberă Internațională din Moldova a lansat expoziția itinerantă Arta și civilizația romană – un limbaj comun de antichitate și a găzduit lucrările conferinței științifice Izvoarele istoriei Pontului Euxin în epoca romană.

Evenimentele organizate fac parte din șirul de activități inițiate în cadrul proiectului Marea Neagră – unitate și diversitate în epoca romană, finanțat prin Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013 și prin contribuția instituțiilor partenere. Proiectul Marea Neagră – unitate și diversitate în epoca romană a fost pus în aplicare cu începere din iunie 2013. Universitatea Liberă Internațională din Moldova este una dintre instituțiile partenere principale în acest proiect, alături de Consiliul Județean Tulcea (România) – managerul proiectului, Administrația Provincială Sinop (Turcia), Muzeul de Arheologie din Batumi (Georgia), Muzeul Regional de Istorie din Varna (Bulgaria), Muzeul de Arheologie din Thessaloniki (Grecia), Filiala din Crimeea a Institutului de Arheologie din Simferopol și Universitatea din Crimeea pentru Studii Umanistice din Yalta (Ucraina) în calitate de parteneri principali în proiect, cât și de alți 11 parteneri asociați din Romania, Franța, Italia, Grecia, Marea Britanie, Ucraina și Turcia.

Conferința științifică Izvoarele istoriei Pontului Euxin în epoca romană  care și-a deschis lucrările la ULIM, la 20 mai 2014, a atras specialiști – istorici și arheologi – din mai multe state ale regiunii Mării Negre, inclusiv România, Bulgaria, Turcia, Georgia, Ucraina, Republica Moldova, Grecia. La deschiderea lucrărilor conferinței și la lansarea expoziției Arta și civilizația romană – un limbaj comun de antichitate  au luat cuvântul Rectorul ULIM, Acad. Andrei Galben; Viceministrul Culturii, Dl. Gheorghe Postică; Excelența sa Ambasadorul României în Republica Moldova, Dl. Marius Gabriel Lazurcă; Dl. Valeri Nikolov, Consilierul pe probleme de cultură, mass-media și educație; Dl. Vald Ifrim, Inspector, Consiliul Județean Tulcea (România) și Dl. Ümit Ayadin,  Administrația Provinciei Sinop (Turcia), care s-au referit la importanța proiectului Marea Neagră – unitate și diversitate în epoca romană, dar și la consecințele prezenței și influenței romane în bazinul Mării Negre, la moștenirea romană, semnificația și impactul acesteia asupra conturării și consolidării civilizației europene.

Expoziția Arta și civilizația romană – un limbaj comun de antichitate, amplasată în holul ULIM și care va rămâne deschisă publicului larg – profesori, studenți, elevi, oameni de cultură și știință, persoanelor interesate de istoria și civilizația romană – până în luna octombrie 2014, conține 90 de postere  – cu texte în limbile română și engleză, dar și în limbile statelor partenere –  elucidând istoria bazinului pontului și reprezentând cele mai importante situri, monumente și vestigii arheologice romane din regiune. În scopul asigurării accesului la materialele expoziției a unui număr cât mai mare de persoane, partenerii proiectului au decis publicarea unui Catalog al expoziției itinerante – unic, de altfel, în Republica Moldova – care va ajunge în bibliotecile publice din diverse localități ale statelor partenere.

Prin participarea la proiectul Marea Neagră – unitate și diversitate în epoca romană și prin organizarea expoziției itinerante Arta și civilizația romană – un limbaj comun de antichitate, Universitatea Liberă Internațională din Moldova își propune să contribuie, în Republica Moldova, la promovarea patrimoniului istoric și arheologic roman din bazinul Mării Negre și la educarea noilor generații în spiritul cunoaşterii şi interesului pentru moştenirea romană comună, a protejării patrimoniului şi monumentelor antice – care constituie și misiunea de bază a proiectului.

 

Ludmila COADĂ,

coordonator-proiect din partea ULIM

Leave a Reply