Skip to main content
Noutăți

Un profesor din SUA, la ULIM, a prezentat un instrument practic în lupta anticorupție

Dl. William A. Andrews, PhD, profesor de management la Stetson University din SUA, a efectuat, recent, o vizită, la ULIM, în contextul unor invitații academice, la Chișinău. Domnia sa a susținut un training studenților, în cadrul recentei Conferințe Științifice Internaționale Preocupări contemporane ale științelor socio-umane în contextul transformării de mentalități. Capitalul de risc și antreprenoriatul, managementul strategic și afacerile internaționale reprezintă cele mai importante teme de cercetare ale domniei sale. Dl. William A. Andrews publică în reviste academice americane și face parte din bordul Case Research Journal, publicația North American Case Research Association. Vă oferim spre lectură un scurt interviu cu această personalitate academică.

Cercetarea din Columbia, utilă și pentru Chișinău

– Stimate domnule William A. Andrews, care este scopul călătoriei Dvs. la Chișinău?

– La ULIM, spre exemplu, le-am vorbit studenților despre un instrument de management, util în situații de gestionare a conflictelor, a muncii în echipă, de angajare și recrutare a persoanelor potrivite  locurile de muncă recomandabile. Este prima mea vizită în R. Moldova, unde oamenii pe care i-am întâlnit au fost buni și respectuoși. Mai mult, am avut parte de de studenți foarte buni, care  m-au impresionat.

Obiectivul esențial al vizitei la Chișinău a fost prezentarea temei mele de cercetare despre corupție, realizată în America de Sud. Mă refer la un studiu de caz, realizat în Columbia,  despre faptul cum acest mare oraș a fost în stare, timp de opt ani, să depășească problema corupției.

”Mi-ar plăcea să ajut comunitatea din Chișinău să scape de corupție”

– Să înțelegem, că cercetarea Dvs. ar putea fi instrument de luptă contra acestui fenomen și în R. Moldova și ați dori să ne oferiți unele recomandări?

– Am descoperit în Columbia, că o mare parte din veniturile oferite de oraș ajungeau în structurile de stat și nu pentru populația orașului. De fapt, în orice țară există un anumit nivel de corupție și ar putea beneficia de această cercetare în lupta contra flagelului.

Nu am studiat amploarea fenomenului în R. Moldova, însă pot menționa câteva măsuri sigure de diminuare a acestuia – încercarea de a reduce birocrația la etapa inițierii afacerilor, în sistemul educațional, cel de sănătate, transparența la nivel de guvern și a tuturor relațiilor de business dintr-un stat. Cu cât mai multă birocrație există, cu atât mai mare e potențialul de corupție.

Mi-ar plăcea să ajut comunitatea din Chișinău  să scape de corupție. Pentru început, aș face o hartă a structurii birocratice la nivel de oraș și aș căuta soluții de reducere a acesteia. Astfel, aș stabili locurile unde nivelul de corupție ar fi mai mare. Aș avea o mare plăcere să fac aceasta.

– Tinerii de pe băncile universității, azi, conștientizează faptul că, mâine, vor ajunge în structurile unde există  marea corupție, unde dacă s-ar opune sistemului,  ar putea avea mari probleme. Ce e de făcut cu mentalul acestor viitori specialiști?

– Totuși, studenții pe care i-am cunoscut, la Chișinău, susțin, că dacă situația în R. Moldova nu se va schimba, vor emigra. De exemplu, în Columbia, un pas important de combatere a corupției a fost o nouă instruire a administrației orașului. Se cere și mult curaj și o viziune pozitivă și onestă asupra situației, care poate fi îmbunătățită. Cel mai important ar fi, ca în preajma acestor tineri, să nu existe niciun semn de corupție – astfel ar trebui ei educați.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM