Regretatul rector ULIM Andrei Galben s-a născut la data de 2 Septembrie 1948 în satul Slaveanca, raionul Sângerei. A studiat istoria la Universitatea de Stat din Moldova, și-a obținut doctoratul la Academia de Științe a Moldovei în 1975. A activat în calitate de profesor de istorie la școala medie nr.1 din Sângerei, timp de cinci ani a lucrat în calitate de asistent la USM, ulterior a fost asistent, lector, lector superior, apoi profesor universitar și șef al catedrei Istorie veche și medievală la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. În 1992 are inițiativa vizionară de pionerat de fondare a unei instituții de alternativă – Universitatea Liberă Internațională din Moldova.
Parcursul academic al rectorului Andrei Galben a fost apreciat cu mai multe titluri onorifice meritorii: membru corespondent al Institutului de Relații Internaționale din Paris, Franța (1996), academician al Academiei Pentru Pace și Progres, Washington, SUA (1996), academician al Institutului de Biografii, SUA (1997), membru de onoare al Academiei de Medicină din Polonia (1998), academician al Academiei Mondiale, Varșovia (1999).
Prodigioasa şi neobosita carieră a academicianului Andrei Galben a fost recompensată și cu numeroase distincții, premii naționale și internaționale, printre care: Medalia de Aur a Asociației Juriștilor Americani, Diploma de Onoare a Universității din Alabama, SUA, Diploma de Onoare și membru al Consiliului de Onoare a Institutului Relații Internaționale, Franța, Medalia Mare de Aur de gradul I (Academia de Medicină „Albert Schweitzer”, Polonia), medalia „Eminescu Integral”, Ordinul „Gloria Muncii”, „Ordinul Republicii” şi laureat al Premiului Naţional „GALEX”, pentru cel mai bun fondator de bibliotecă.
Comunitatea universitară şi academică a suferit o grea şi ireparabilă pierdere prin trecerea în nefiinţă a celui care a fost academicianul Andrei Galben,. Reputatul şi respectabilul academician Andrei Galben s-a stins din viaţă fulgerător, lăsând un gol imens în domeniile în care prezenţa şi experienţa Domniei sale erau necesare încă mulţi ani înainte. Dar planurile divine neştiute de noi, muritorii, l-au plasat pe orbita celestă și suntem siguri că ne urmărește și ne ghidează de acolo în continuare!
Omagiul respectuos al corpului profesoral și studențesc îi păstrează memoria vie a realizărilor sale dinamice și își alătură sentimentele de prețuire familiei regretatului în această zi, în care ar fi împlinit 74 de ani din ziua nașterii.