Skip to main content

În data de 14 aprilie curent, cadrele didactice și studenții facultăților de Litere, Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova au participat la prelegerea publică cu tema „Relațiile bilaterale moldo-germane”, susținută în format online, de E.S. Angela Ganninger, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Federale Germania în Republica Moldova.

Cu un cuvânt de salut în debutul evenimentului a venit prorectorul pentru relații internaționale, dr., conf. univ. Valentina Ciumacenco. Doamna prorector a salutat participanții și a exprimat mulțumiri, din numele conducerii ULIM, invitatului special pentru acceptarea invitației și deschiderea manifestată. Totodată, Dna Ciumacenco a adus aprecieri și a exprimat gratitudine pentru eforturile deosebite pe care Excelența Sa, în special, și Ambasada Republicii Federale Germania în Republica Moldova le-a depus în mod consistent de-a lungul ultimilor ani în vederea creării de spații culturale, politice și economice comune.

Șefa diplomației de la Chișinău, la rândul său, a ținut să-și exprime deosebita plăcere de a se afla în fața comunității academice și de posibilitatea oferită de a conferenția și avea un dialog cu studenții ULIM.

În discursul său, ambasadorul Angela Ganninger a relevat parteneriatul de lungă durată ce leagă Germania şi Republica Moldova în temeiul scopurilor comune ce țin de democrație și statul de drept.

Diplomatul german a vorbit despre asistența pentru dezvoltare acordată din partea Germaniei pe parcursul ultimelor decenii țării noastre, în domenii cheie cum ar fi consolidarea democrației, societatea civilă, mass-media, proiecte de infrastructură, etc.

Au fost trecute în revistă activitățile concrete pe care Ambasada Germaniei le desfășoară în Republica Moldova, pentru a ajuta statul să atingă cote cât mai înalte de dezvoltare democratică.

Mai multe chestiuni esențiale au fost readuse în atenția publicului precum: schimbările climatice, libertatea presei, dialogul cultural, cercetarea și învățământul superior în Germania, sistemul politic, politica externă a Germaniei, procesul de migrație și integrare, Germania la Preşedinţia Consiliului Europei. 

În final, Excelența Sa a îndemnat publicul prezent să lupte cu fenomenele care reprezintă un pericol pentru accederea Republicii Moldova la un rang mai înalt pe arena internațională, și să încerce să facă o schimbare în societate. În aceeași ordine de idei, dna Ambasador, a sfătuit studenții să fie cetățeni cât mai activi ai acestei țări și să nu permită ca legile să fie încălcate.

Prelegerea publică a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Tinerii prezenți la eveniment au manifestat interes sporit pentru subiectele abordate: educație, turism, programe de schimb academic și profesional, politică, criza pandemică ș.a.

E. S. Angela Ganninger, și-a început mandatul de Ambasador al Republicii Federale Germania în Republica Moldova în luna septembrie 2018. Oficialul are o experiență prodigioasă în diplomație, deținând diverse funcții de conducere în cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Externe, activând în misiuni diplomatice din Grecia, Israel, Coasta de Fildeș, Cipru.

Leave a Reply