Skip to main content

Să purtați onorabil titlul de Alumna/Alumnus ULIM 2021!

Luni, 12 iulie 2021, Facultatea Litere s-a întrunit în Aula Magnifică ULIM la festivitatea de decernare a diplomelor de licență și de master. Pentru Ceremonia de Absolvire 2021, conceptul festivității a combinat scenariul tradițional al întrunirii colective cu toate măsurile de protecție și respectare a normelor sanitaro-igienice în vederea securității sănătății publice și personale.

La eveniment au participat reprezentanți ai conducerii ULIM, ai subdiviziunilor administrative, didactice și științifice ale facultății de Litere, ai unităților partenere din cadrul ULIM și absolvenții promoției a XXIV-a, însoțiți de părinți, rude și prieteni. După intonarea imnului Republicii Moldova și a imnului ULIM, mesajul de deschidere a fost pronunțat de decana facultății de Litere ULIM conf. univ., dr. Carolina Dodu-Savca. 

Astăzi, transmitem mesaje de felicitare absolvenților și familiilor studenților absolvenți. Constatăm că în 2021 prețuim și mai mult oportunitatea de a sărbători împreună, prezențial, reușitele academice și succesele extracurriculare. Alături de noua promoție am învățat să acționăm în circumstanțe atipice și să ne asumăm decizii importante în contextul crizei pandemice al cărui curs încă mai rămâne imprevizibil. […]

Dragi absolvenți, această zi memorabilă pentru Dvs. are o semnificație simbolică de lansare în lumea mare, de trecere de la o etapă la alta și anume la cea de proiectare a experienței cognitive și emoționale pe care ați acumulat-o la Ciclul I și II în viitoarea carieră profesională. […] Împărtășim cu Dvs. bucuria împlinirii, în spatele căreia stau anii de studii, cunoștințele obținute cu multă perseverență, cu voința de a depăși situațiile de criză, cu determinarea fermă de a merge spre succese în pofida eșecurilor, cu diligență constantă și tenacitate zilnică!”, a menționat conf. univ., dr. Carolina Dodu-Savca, decanul Facultății Litere.

După mesajul de felicitare din partea decanatului, au fost ținute discursuri de către reprezentanții Rectoratului, șefii catedrelor facultăţii, din partea invitaților, absolvenților și părinţilor.

Prorectorul pentru Proiecte ULIM, prof. univ., dr. hab. Elena Prus a îndemnat absolvenții să evolueze în domeniul de activitate ales, să acumuleze noi cunoștințe și să aplice la studii universitare de masterat și doctorat: „Sper că în acești ani ați învățat nu doar limbi străine, ci ați acumulat frumoase și utile experiențe pentru a vă ancora în realitatea imediată. În pandemie am învățat că virusul ne poate schimba viața și că omul trebuie să fie mai pregătit de crize. […] S-ar putea ca această primă specialitate pe care Dvs. ați absolvit-o să nu fie suficientă, de aceea Vă îndemnăm să vă gândiți și să alegeți un masterat la una dintre facultățile ULIM”.

Prorectorul pentru Relații Internaționale ULIM, conf.univ., dr. Valentina Ciumacenco le-a vorbit absolvenților despre importanța titlului de ambasador ULIM și responsabilitatea individuală a fiecărui absolvent de a cultiva valorile educaționale ULIM și a le promova mai departe, în țară și în străinătate. 

Șefii catedrelor de profil, prof. univ., dr. hab. Ion Manoli, șef catedra Filologie Romanică „Petru Roșca” și lect. univ. Ina Colenciuc, șef catedra Filologie Germanică, le-au adresat mesaje în franceză și respectiv engleză și le-au urat tinerilor o cale ușoară în viață, cu oportunități favorabile în carieră.

Reprezentanta Institutului Confucius din cadrul ULIM, profesoara de limbă chineză Gao Hui a subliniat în mesajul său de felicitare imensa deschidere în carieră și viață pe care o au traducătorii-interpreți.

Discursurile absolvenților, care au răsunat în diferite limbi străine, au fost pline de emoții, dinamism, nostalgie și noi speranțe: Alina Baciu, președinta Consiliului Studențesc al Facultății de Litere a vorbit în limba spaniolă, Alexandru Andronic, vice-președintele Consiliului Studențesc al Facultății de Litere – în engleză, Ana Plop, deputat în Parlamentul Studențesc ULIM – în chineză, Maria Cuflic, co-responsabilă Centrul de Reușită Universitară ULIM – în franceză, Valeria Postoronca, reprezentanta secției limbi germanice a vorbit în germană, Valentina Gnasenco, reprezentanta Centrului de Limbă și Cultură Coreeană a vorbit în coreeană. Discursurile fiecăruia au mișcat publicul, căci fiecare a pus un accent special pe o anumită experiență, împărtășind cu ceilalți recunoștința profundă față de dascălii care i-ai ghidat și inspirat, mulțumind pentru susținerea care le-a fost mereu oferită și evocând amintiri din anii de studenție. Din partea părinților au răsunat felicitări, mulțumiri profesorilor și conducerii facultății și universității.

Un moment unic și emoționant a fost și cel de la finalul ceremoniei oficiale, când absolvenții au depus Jurământul de onestitate în profesie, după care decana facultății a dat citire Ordinului de absolvire și au fost decernate diplomele de Excelență și de Merit pentru performanță academică și rezultate frumoase în activitățile curriculare și extracurriculare, cu înmânarea diplomelor de Licență.

Ceremonia organizată de Facultatea de Litere ULIM a început la ora 10.00, conform unui program prestabilit, și s-a încheiat cu lungi ședințe fotografice în incinta și în curtea instituției, cu aruncarea tocilor în aer, în semn de profundă bucurie și înălțătoare speranțe.

Felicitări, dragi absolvenți, să ne fiți sănătoși, merituoși și să purtați onorabil titlul de Alumna/Alumnus ULIM 2021!

Leave a Reply