Skip to main content
EvenimenteNoutăți

Conferință publică susținută de E. S. Thanglura Darlong, Ambasador al Republicii India în Republica Moldova

La 27 martie curent, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii India în RM E. S. Thanglura Darlong a efectuat o vizită la ULIM însoțit de o delegație constituită din primul secretar al Ambasadei Republicii India în RM Bhaskar Bhatt; secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și multilaterale al MAEIE al RM Tatiana Molcean; Abhay Kumar, reprezentant al mediului de afaceri.

Delegația a avut întrevedere cu reprezentanți ai conducerii ULIM, cu studenții și corpul didactic.

Evenimentul a fost inaugurat cu o alocuțiune din partea diplomatului Bhaskar Bhatt, care a prezentat publicului informații relevante despre cultura indiană, tradițiile, personalitățile eminente, arhitectura, vestimentația, varietatea festivalurilor, atracțiile turistice ș.a. Totodată a subliniat importanța dezvoltării relațiilor moldo-indiene: „Industria indiană se dezvoltă în întreaga lume, fie prin intermediul comerțului, fie prin investiții directe, fie prin colaborări comune. Pentru a invita Republica Moldova să colaboreze cu noi și pentru a profita de oportunitățile oferite de India, o delegație de afaceri din țara noastră intenționează să viziteze Moldova la sfârșitul lunii mai 2019”, a menționat Bhaskar Bhatt.

În discursul său, E. S. Thanglura Darlong a manifestat interes pentru identificarea modalităților de impulsionare a relațiilor moldo-indiene, în scopul aprofundării cooperării bilaterale: „Există o mulțime de posibilități de interacțiune comercială și culturală între cele două țări. Republica Moldova și-a sporit în mod semnificativ utilizarea burselor oferite de India în cadrul Cooperării Tehnice și Economice Indiene (ITEC) și a altor schimburi începând din 2010.”

Tatiana Molcean, secretar de stat al MAEIE, a relatat despre intenția Republicii Moldova de a deschide o misiune diplomatică în New Delhi în timpul apropiat, care să asigure o interacțiune cât mai eficientă în sectoarele economic, industrial, tehnologic, farmaceutic, agricol etc.

Evenimentul a fost completat cu un program cultural-artistic susținut de ansamblul de dansuri indiene „Sitara” din orașul Tiraspol, fiind puse în valoare tradițiile și formele coregrafice hinduse.

Menționăm că relațiile diplomatice dintre India și Republica Moldova au fost înființate în luna martie 1992. Vizita recentă a ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM, E. S. Tudor Ulianovschi în India, în august 2018, a dat un nou impuls relațiilor de prietenie dintre cele două țări. Conform informațiilor MAEIE, de la stabilirea relaţiilor diplomatice, Republica India a oferit Republicii Moldova burse pentru reciclarea şi instruirea specialiştilor în domenii, precum: economic, bancar, al standardizării, contabilităţii prin sistem electronic, informaticii, managementului, planificării descentralizate a dezvoltării rurale, ştiinţelor radiologice şi diplomaţiei.

Serviciul de Presă, ULIM

 

Leave a Reply