Skip to main content

La 19 septembrie curent, studenții alături de profesorii de la Facultatea de Litere s-au reunit la întâlnirea cu delegația internațională de la Uniunea Scriitorilor din RM în cadrul Festivalului Internațional de Proză. Preşedintele Consiliului de Observatori al Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului, Compania „Teleradio-Moldova”, Nicolae Spătaru a venit cu o delegație constituită din notorietăți internaționale, exponenți ai literaturii, domeniului culturii și traducerilor, precum: Cornelia Golna (Olanda), Jan Cornelius (Germania), Mubariz Oren (Azerbaidjan).  La dezbateri au participat profesorul universitar Hülya Küçükoğlu, dr. în filologie, de la Școala de Limbi Străine în cadrul Universității Hacettepe din Ankara, actualmente lector de limbă turcă la ULIM și profesorul universitar Bayram Küçükoğlu, dr., profesor invitat de la Kyrenia American University din Cipru.

În debutul evenimentului, alocuțiuni instituționale au susținut Carolina Dodu-Savca, decanul Facultății de Litere și Elena Prus, prorector pentru Cercetare Științifică și Studii Doctorale, care au subliniat importanța acestor întruniri atât pentru tinerii studioși, cât și pentru corpul academic, în contextul unui schimb reciproc de experiențe, de creare a platformelor de comunicare și consolidare a abilităților și competențelor lingvistice. Practicienii bilingvi și plurilingvi au relatat despre pilonii fundamentali ai dezvoltării propriului parcurs profesional, făcând referință la realizările literare obținute în medii culturale diferite, depășind provocările dimensiunilor politice și sociale. Preşedintele Consiliului de Observatori, prozator și poet, Nicolae Spătaru a realizat o prezentare a revistei de proză și artă vizuală „Quadrat”, lansată în 2018. Traducătoarea și scriitoarea Cornelia Golna a relatat despre itinerariile sale literare și căutările identității culturale, precum și despre volumele „City of Man’s Desire” și „Tainted Heroes”. Scriitorul Jan Cornelius a impresionat publicul prin lectura fragmentară din propriile lucrări, „De ce nu-s românii ca nemţii?“, „Eu, Dracula și John Lenon”, abordând în prim-plan realitățile istorice din Vest și din Est.

La final, studenții au participat activ la runda de dezbateri, au pus întrebări, au făcut comentarii, pe cât de provocatoare, pe atât de profunde, iar răspunsurile, de ambele părți, din partea invitaților și din partea studenților au demonstrat că atât clișeele culturale cât și preconcepțiile etnocentriste sunt depășite.

Serviciul de Presă, ULIM

Leave a Reply