Skip to main content

(02.09.1948-16.12.2017)

Din 16 decembrie 2017 vitalitatea remarcabil─â a unui ideal asociat cuUniversitatea Liber─â Interna┼úional─â din Moldova a fost ├«ntrerupt─â subit prin plecarea ├«n nefiin╚Ť─â a Rectorului-fondator acad. Andrei Galben, personalitate emblematic─â a epocii tranzi╚Ťiei, care avea multe alte planuri cutez─âtoare pentru urm─âtoarea perioad─â.

Traseul s─âu profesional a urmat progresiv toate treptele academice: a studiat istoria la Universitatea de Stat din Moldova, a sus╚Ťinut doctoratul la Academia de ┼×tiin┼úe a Moldovei ├«n 1975.  ╚śi-a ├«nceput cariera ca profesor de istorie la ┼čcoala medie nr. 1 din S├«ngerei, ulterior a continuat ca asistent la Universitatea de Stat din Moldova; lector, lector superior, conferen╚Ťiar universitar,  profesor universitar ┼či ┼čef al Catedrei Istorie Veche ┼či Medieval─â la Universitatea Pedagogic─â ÔÇ×Ion Creang─âÔÇŁ. ├Än 1992 a fondat Universitatea Liber─â Interna┼úional─â din Moldova, pe care o considera ÔÇ×produsul transform─ârilor multidimensionale ├«nregistrate de la 1991 ├«ncoace cu participarea ├«ntregii societ─â┼úi ┼či factorilor de decizie de la toate nivelele. ULIM-ul este cartea de vizit─â a Republicii Moldova pe mapamond, succesul tuturor, inclusiv al simpatizan┼úilor ┼či oponen┼úilor.ÔÇŁ

Fix├óndu-╚Öi obiective majore, acad. Andrei Galben a avut o  predilec╚Ťie pentru mai multe domenii: istoria, dreptul, guvernan┼úa universitar─â, interna┼úionalizarea vie┼úii academice ├«n care a excelat; a creat istorie prin zidirea ├«n spa┼úiul Europei de Sud-Est a unui model novator de universitate, care a relansat ├«ntreg sistemul de ├«nv─â┼ú─âm├ónt superior la nivel de regiune,  dezvolt├ónd impresionante colabor─âri cu institu╚Ťii ╚Öi personalit─â╚Ťi exemplare de pe mapamond.

Remarcabilul efort al imagina╚Ťiei profesionale ╚Öi cheia schimb─ârii sistemului educa╚Ťional na╚Ťional a regretatului rector au fost apreciate cu numeroase distinc╚Ťii: Medalia de aur a Asocia┼úiei Juri┼čtilor Americani; Diploma de Onoare a Universit─â┼úii din Alabama, SUA; ÔÇ×World Leader Businessperson AwardÔÇŁ a Confedera╚Ťiei Mondiale de afaceri, SUA; Diploma de Onoare ┼či membru al Consiliului de Onoare a Institutului Rela┼úii Interna┼úionale (Fran┼úa); ÔÇ×European Quality AwardÔÇŁ a Adun─ârii Europene de Business, Oxford; Medalia Jubiliar─â a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti; Medalia de merit a Uniunii Juri╚Ötilor din Rom├ónia; Medalia Jubiliar─â a Academiei de Stat de Drept din Moscova; medalia Mare de Aur de gradul I (Academia de Medicin─â ÔÇ×Albert SchweitzerÔÇŁ, Polonia); medalia ÔÇ×Eminescu IntegralÔÇŁ, ordinul┬á ÔÇ×Gloria MunciiÔÇŁ, ÔÇ×Ordinul RepubliciiÔÇŁ ╚Ö.a.

Exerci┼úiul permanent al g├óndirii critice ╚Öi al interoga╚Ťiei creatoare a motivat infatigabilul rector s─â configureze traiectoria de pionierat ├«n Republica Moldova ├«n formula ├«nv─â┼ú─âm├óntului alternativ de succes a Universit─â┼úii Libere Interna┼úionale din Moldova. ULIM are o tradi┼úie valoroas─â, iar  continuitatea orientat─â spre imperativele viitorului contribuie la ├«nscrierea universit─â╚Ťii ├«n paradigma ├«nv─â╚Ť─âm├óntului european. Ne aducem cu recuno╚Ötin╚Ť─â aminte c─â aceast─â mobilitatea a sensurilor, pe care o dator─âm contribu╚Ťiei fondatoare a Rectorului ULIM Andrei Galben, ne antreneaz─â ├«n continuare ├«n articularea ╚Öi aprofundarea patrimoniului intelectual universitar.

Dumnezeu s─â-l odihneasc─â ├«n cercul celor ale┼či, precum a fost deosebit ┼či ├«n via┼ú─â.

Comunitatea academic─â ULIM

buy windows 10 pro

Leave a Reply