Skip to main content

(02.09.1948-16.12.2017)

Din 16 decembrie 2017 vitalitatea remarcabilă a unui ideal asociat cuUniversitatea Liberă Internaţională din Moldova a fost întreruptă subit prin plecarea în neființă a Rectorului-fondator acad. Andrei Galben, personalitate emblematică a epocii tranziției, care avea multe alte planuri cutezătoare pentru următoarea perioadă.

Traseul său profesional a urmat progresiv toate treptele academice: a studiat istoria la Universitatea de Stat din Moldova, a susținut doctoratul la Academia de Ştiinţe a Moldovei în 1975.  Și-a început cariera ca profesor de istorie la şcoala medie nr. 1 din Sîngerei, ulterior a continuat ca asistent la Universitatea de Stat din Moldova; lector, lector superior, conferențiar universitar,  profesor universitar şi şef al Catedrei Istorie Veche şi Medievală la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. În 1992 a fondat Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, pe care o considera „produsul transformărilor multidimensionale înregistrate de la 1991 încoace cu participarea întregii societăţi şi factorilor de decizie de la toate nivelele. ULIM-ul este cartea de vizită a Republicii Moldova pe mapamond, succesul tuturor, inclusiv al simpatizanţilor şi oponenţilor.”

Fixându-și obiective majore, acad. Andrei Galben a avut o  predilecție pentru mai multe domenii: istoria, dreptul, guvernanţa universitară, internaţionalizarea vieţii academice în care a excelat; a creat istorie prin zidirea în spaţiul Europei de Sud-Est a unui model novator de universitate, care a relansat întreg sistemul de învăţământ superior la nivel de regiune,  dezvoltând impresionante colaborări cu instituții și personalități exemplare de pe mapamond.

Remarcabilul efort al imaginației profesionale și cheia schimbării sistemului educațional național a regretatului rector au fost apreciate cu numeroase distincții: Medalia de aur a Asociaţiei Juriştilor Americani; Diploma de Onoare a Universităţii din Alabama, SUA; „World Leader Businessperson Award” a Confederației Mondiale de afaceri, SUA; Diploma de Onoare şi membru al Consiliului de Onoare a Institutului Relaţii Internaţionale (Franţa); „European Quality Award” a Adunării Europene de Business, Oxford; Medalia Jubiliară a Universității din București; Medalia de merit a Uniunii Juriștilor din România; Medalia Jubiliară a Academiei de Stat de Drept din Moscova; medalia Mare de Aur de gradul I (Academia de Medicină „Albert Schweitzer”, Polonia); medalia „Eminescu Integral”, ordinul  „Gloria Muncii”, „Ordinul Republicii” ș.a.

Exerciţiul permanent al gândirii critice și al interogației creatoare a motivat infatigabilul rector să configureze traiectoria de pionierat în Republica Moldova în formula învăţământului alternativ de succes a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. ULIM are o tradiţie valoroasă, iar  continuitatea orientată spre imperativele viitorului contribuie la înscrierea universității în paradigma învățământului european. Ne aducem cu recunoștință aminte că această mobilitatea a sensurilor, pe care o datorăm contribuției fondatoare a Rectorului ULIM Andrei Galben, ne antrenează în continuare în articularea și aprofundarea patrimoniului intelectual universitar.

Dumnezeu să-l odihnească în cercul celor aleşi, precum a fost deosebit şi în viaţă.

Comunitatea academică ULIM

buy windows 10 pro

Leave a Reply