Skip to main content
Noutăți

Platoul de filmare de la ULIM, loc de întâlnire pentru viitorii juriști din R. Moldova ”Tu și Legea”, o emisiune tot mai atractivă pentru audiențe

Platoul de filmare de la ULIM al emisiunii ”Tu și Legea”, difuzată, săptămânal, la Realitatea TV, a devenit un loc de dezbateri pentru viitorii juriști din R. Moldova. Aici, tinerii își dau întâlniri pentru a prezenta în fața camerelor de luat vederi cazuri de încălcare a drepturilor omului și soluțiile legale, oferite de viitori profesioniști. ”Tu și Legea” devine o emisiune tot mai atractivă pentru audiențele din R. Moldova, dornice să urmărească procese judiciare echitabile și să învețe cum să lupte pentru respectarea legilor.

Viitorii juriști de la ULIM își doresc să aplice în practică cunoștințele teoretice de la facultate și stagiile de care beneficiază în țară și străinătate. ”Tu și Legea” a devenit un proiect optimist al celor care vor să facă reforme și să fie la fel de pregătiți în domeniul jurisprprudenței, precum colegii lor din UE și din alte țări dezvoltate.

Am surprins câțiva studenți implicați în filmări, meditând asupra eficienței acestui proiect pentru viitorii oameni ai legii din R. Moldova.

Irina Buzu, studentă în anul IV, Facultatea Drept, ULIM:

”Principiul aflării adevărului, un fel de Jurământ al lui Hippocrate pentru oamenii legii”

”În emisiunea “Tu și Legea”, am avut rolul apărătorului, întrucât mă regăsesc mai bine în această ipostază. Este unul din atuurile facultății noastre – să ne ”inoculeze” o gândire analitică, pentru a fi capabili să ne apărăm drepturile și interesele legitime, indiferent de profesia juridică pe care urmează să o alegem.

“Tu și Legea” este o inovație la nivel de cultură juridică academică, dar și o investiție în abilitățile noastre de viitori juriști. Prin esență, principiul aflării adevărului guvernează procesul de judecată în complexitatea sa, fiind o paradigmă în creșterea noastră profesională. Prin analogie, poate fi considerat un Jurământ al lui Hippocrate.”

Maria Cazacu, studentă în anul IV, Facultatea Drept, ULIM:

”Un mesaj clar pentru oameni – să aibă o cultură juridică adecvată într-o democrație autentică”

”Am participat la mai multe filmări, ca reprezentantă a reclamanților și, de fiecare dată, am avut câte o nouă experiență profesională. Cine este informat, e puternic, iar această emisiune are un mesaj clar pentru oameni – să aibă o cultură juridică adecvată într-o democrație autentică.”

Andrei Zagareanu, Facultatea Drept, ULIM:

”Am acumulat o experiență profesională deosebită”

”Tu și Legea” este un proiect televizat fără precedent în Republica Moldova, un proiect ,,cu fructe dulci” pentru viitorii oameni ai legii. Acesta oferă posibilitatea telespectatorilor să urmărească procese judiciare frecvente în viața de zi cu zi, precum divorțurile, apărute în urma raporturilor de muncă, moștenirii masei succesorale, actul de justiție fiind prezentat mai aproape de cetățeni.

Am fost implicat deja în două procese simulate și am acumulat o experiență profesională deosebită. Întâi de toate, mi-am dezvoltat gindirea critică, analiza rapidă a circumstanțelor și argumentarea clară a faptelor.

Repet, emisiunea ,, Tu și Legea ” nu este un talk-show, ci un program educativ. Potențialul justițiabil are posibilitatea de a urmări modul de comportare a celor implicați, respectul față de instanță și față de participanți, inclusiv procedura echității sociale.”

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM