Skip to main content

Rectorul ULIM, dr. conf. univ. Ilian Galben a primit recent o scrisoare din partea  Președintelui  Asociației Magna Charta Observatory, dr. Sijbolt Noorda, prin care aduce mulțumiri instituțiilor membre pentru participarea activă la consultări și colaborarea continuă în procesul elaborarii noului text al documentului Magna Charta Universitatum 2020 http://www.magna-charta.org/magna-charta-universitatum/mcu-2020.

„Numărul universităților care doresc să semneze Magna Charta continuă să crească chiar și în aceste perioade dificile. Noi continuăm să sprijinim toate instituțiile de învățământ superior, care solicită ajutorul nostru în varii probleme. Intenția noastră a fost să lansăm MCU 2020 și împreună cu universitățile participante, să formulăm o declarație globală despre importanța crescândă a valorilor academice în scuarul de la Bologna, în data de 24 septembrie 2020. Reieșind din situația epidemiologică din lume, posibilitățile de călătorie sunt incerte, motiv pentru care am amânat evenimentul pentru zilele de 16-17 iunie 2021”, a anunțat în scrisoare dr. Sijbolt Noorda.

 „Magna Charta Universitatum” este un  document elaborat în 1988 şi semnat la data de 18 septembrie 1989 de către toţi rectorii universităţilor europene prezenți la Universitatea din Bologna, cu ocazia celebrării a 900 de ani de la înfiinţarea primei universităţi europene cu activitate continuă până astăzi.

Documentul conține principiile libertății academice și autonomiei instituționale, ca ghid pentru o bună guvernare și auto-înțelegere a universităților în viitor. Acest document a devenit o referință importantă pentru valorile și principiile fundamentale ale universităților, fiind în prezent semnat de 904 de  universități din 88 de țări din întreaga lume.

În context, amintim că ULIM este prima instituție de învățământ superior din RM, care a semnat Magna Charta Universitatum în luna septembrie a anului 2007. ULIM pledează pentru libertatea academică, exercitată plenipotenţiar atât pe dimensiunea cunoaşterii, cât şi pe cea a cercetării. ULIM ilustrează principiile fundamentale ale Magna Charta Universitatum, atât prin misiunea sa – de a crea şi păstra valorile ştiinţei, culturii şi civilizaţiei, de afirmare a identităţii culturale şi spirituale naţionale, de promovare a gândirii libere şi a democraţiei academice, de a crea şi menţine o relaţie indisociabilă între activitatea didactică şi cea de cercetare –, cât şi prin obiectivele strategice prin care această misiune se materializează.

Serviciul de Presă, ULIM

Leave a Reply