Skip to main content
EvenimenteNoutăți

Proiectul reprezentanților ULIM „Valorizarea patrimoniului intercultural francofon al Moldovei”

Proiectul reprezentanților ULIM „Valorizarea patrimoniului intercultural francofon al Moldovei”, conceput în cadrul îngemănării capitalei Moldave cu orașul Grenoble, Franța,  a fost finanțat de Ambasada Franței în Republica Moldova și Primăria orașului Grenoble, desfășurându-se în incinta clădirii de patrimoniu Maison de l’International de Grenoble unde, pe data de 10 iunie 2022,  prof. dr. hab. Elena Prus, Prorector pentru Proiecte ULIM, a conferențiat despre confluențele interculturale moldo-franceze, despre tradiția și starea actuală a francofoniei în Republica Moldova. A fost lansat și ultimul volum al autoarei „La Parisienne romanesque: mythe et modernité [Pariziana romanescă: mit și modernitate]”, apărut recent în Canada (Ed. Peisaj, 2022).

În același context, pictorul Cezar Secrieru, consilier la ULIM, a vernisat la 9 iunie 2022 expoziția personală „Les fenêtres de l’imprévisible [Ferestrele imprevizibilului]”, reprezentând meditațiile artistului despre actualitatea incertă și „societatea lichidă” în care trăim. Proiectul a fost susținut de asemenea de Ambasada Moldovei în Franța, de Ministerul Afacerilor Străine și al Integrării Europene din Moldova. Adjunctul primarului orașului Grenoble dl Emmanuel Carroz, Consulul general al Moldovei la Nisa dl Lilian Moraru și Consulul onorific al Moldovei în regiunea Auvergne-Rhône-Alpes dl Christian Daudel au intervenit cu aprecieri despre activitatea culturală și academică internațională a invitaților Moldavi și despre importanța cooperării moldo-franceze. Expoziția itinerantă a fost anterior prezentată la Biblioteca Municipală Centrală „B.P.Hajdeu” din Chișinău și la Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare”,  în colaborare cu Alianţa Franceză din Suceava şi Direcţia Judeţeană de Cultură Suceava, și va fi expusă pe simezele altor instituții culturale franceze.

Axa proiectului de cooperare decentralizată s-a constituit pe colaborarea dintre actorii sectorului învățământ și cultură în vederea impulsionării noilor conexiuni interculturale moldo-româno-franceze.

Leave a Reply