Manifestări științifice

Provocările actuale în memoria Holocaustului au fost puse în discuție la ULIM

By 28 ianuarie 2014 mai 20th, 2019 No Comments

Luni, 27 ianuarie, 2014, Universitatea Liberă Internațională din Moldova a găzduit prelegerea publică “Provocările actuale în memoria Holocaustului”, eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Victimelor Holocaustului.

Invitații speciali ai conferinței au fost:  Richelle Budd Caplan, Director al Departamentului European, Școala Internațională de Studii ale Holocaustului Yad Vashem (ISHS), Dr. Anne Giebel, de la Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR / OSCE) și doamna Dr. Kathrin Meyer de la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Evenimentul a început cu un moment de reculegere în amintirea  jertfelor  masacrului desfășurat în timpul celui de-al  Doilea Război Mondial, care s-a soldat cu asasinarea a peste 6 milioane de evrei. D-na Ludmila Tihonov, decan Facultatea Istorie și Relații Internaționale, ULIM, a inaugurat evenimentul declarând: „E greu de înțeles tragedia a peste 6 milioane de oameni, care au fost asupriți doar pentru că erau evrei”.

În continuare cuvântul i-a fost oferit oaspeților:

Doamna Richelle Bud Coplan, director ISHS care a prezentat povestea emoționantă a două surori gemene pe care soarta le-a despărțit. Una dintre acestea a reușit să se refugieze împreună cu familia în SUA și să scape de torturile naziștilor, pe când cealaltă a fost asasinată într-un unul dintre lagărele de concentrare a evreilor.

Doamna Dr. Kathrin Meyer de la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), a adus în atenția publicului un subiect dureros, și anume Negarea Holocaustului descris ca fiind actul de a nega genocidul  în timpul celui de-al doilea război mondial.  Cei care resping ideea holocaustului susțin că guvernul german nazist nu a avut nicio politica oficială sau intenție de exterminare a evreilor, autoritățile naziste nu foloseau lagăre de exterminare și gazare în masă pentru a omorî evrei și că numărul real al evreilor uciși a fost mult mai mic decât valoarea istorică larg-acceptată de 5 sau 6 milioane. De asemenea a fost evidențiat procesul de distorsionare a ceea ce înseamnă, de fapt fenomenul Holocaustului.

În final Dr. Anne Giebel a vorbit despre OSCE, organizație care se angajează să păstreze amintirea victimelor masacrului, dar și să promoveze educația și informarea corectă cu privire la genocid.

La finele evenimentului, cu o intervenție a venit și Sergiu Musteață, decan Facultatea de Istorie și Geografie care a salutat inițiativa organizatorilor și a declarat : „Din păcate societatea noastră nu poate alcătui un discurs colectiv cu privire la asupririle regimului comunist”,  în același timp d-nul decan a accentuat un lucru vital și anume că :„Nu putem împărți istoria în a noastră sau a lor, istoria este a tuturor și trebuie însușită așa cum a fost ea”.

La prelegere au participat studenții de la ULIM, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, dar și de la alte universități. Aceștia s-au arătat foarte interesați de subiect spunând că sunt oricând gata să ia parte la astfel de conferințe.

Evenimentul a fost organizat de către Facultatea de Istorie și Relații Internaționale (ULIM) în cooperare cu Centrul de Cercetare, Documentare, Educație și Comemorare a Holocaustului și Facultatea de Istorie și Geografie, Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”.

 

Reflectarea evenimentului în mass-media: Moldova1

Leave a Reply