Joi, 21 februarie 2013, la ULIM s-a aflat într-o vizită oficială, dl. Alberto BIN, Şef al Direcţiei Integrare, Parteneriate si Cooperare (IPCD) NATO. Acesta a ţinut o prelegere publică pentru studenţii şi profesorii din cadrul ULIM.
Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Informare și Documentare privind NATO (CID NATO) din Moldova în colaborare cu Centrul pentru Cooperare Internaţională din cadrul ULIM. Prelegerea a fost dedicată tematicii: Relaţiile de parteneriat Republica Moldova-NATO. În cadrul prelegerii, dl. BIN şi-a exprimat în primul rând deosebita plăcerea de a interacţiona cu studenţii. Dl. BIN, si-a început discursul printr-o prezentare succintă a structurii organizaţiei vizate şi a principalelor sale Parteneriate, cum ar fi Parteneriatul pentru Pace PfP (1994), Forțele Internaționale de Asistență pentru Securitate ISAF (2003) etc. În continuare Dl. BIN, a ţinut s-ă menţioneze faptul că NATO şi Republica Moldova cooperează activ în domeniul reformelor democratice, instituţionale şi de apărare, iar bazele unei cooperări practice în multe alte domenii au fost puse deja. Principiul fundamental de activitate al NATO este angajarea comună în sprijinul cooperării reciproce între statele membre, bazată pe indivizibilitatea şi securitatea membrilor săi.
De asemenea, Dl. BIN a prezentat şi perspectivele de viitor ale NATO şi direcţiile de dezvoltare ulterioare, şi anume de a introduce un mod mai flexibil de structurare a organizaţiei. În cadrul discursului sau, Dl. BIN a specificat că uşile NATO au fost şi rămân deschise pentru toate ţările lumii care împărtăşesc aceleaşi valori democratice şi care au decis să adere la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, pentru că până la urmă, decizia de a adera la NATO şi iniţiativa trebuie să vină de la fiecare stat în parte. În concluzie Dl. BIN a afirmat că NATO continuă să-şi extindă relaţiile de cooperare cu ţările şi organizaţiile lumii, fără prejudecăţi şi frustrări.
La sfârşitul evenimentului, profesorii şi studenţii ULIM au avut ocazia să acorde întrebări expertului în domeniu. Una dintre întrebări a vizat retragerea trupelor armate NATO din Afganistan. Dl. BIN a menţionat că acest lucru va fi realizat până în 2014. Securitatea naţională a statului va fi asigurată de propriile forţe armate. Cu toate acestea, pe teritoriul ţării va fi consolidată o misiune a NATO, care va instrui şi va oferi consiliere pentru trupele afgane.
La eveniment au participat studenţi ale Facultăţilor Drept, Istorie şi Relaţii Internaţionale din cadrul ULIM. De asemenea, la prelegere au participat Dl. Nicolae VĂSCĂUŢAN, Director CID NATO Moldova, Dl. Grigore BUTUCEA, Secretar I al Direcţiei NATO şi Cooperare Politico-Militară a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, iar moderator al evenimentului a fost Dna. Ludmila COADĂ, Vice-rector pentru Ştiinţă, Decan al Facultăţii de Istorie şi Relaţii Internaţionale ULIM.