Skip to main content
Facultatea Științe Sociale și ale Educației

Studenţii şi profesorii de la ULIM au spus Da!Pentru sănătatea lor!

În fiecare an, în Republica Moldova sunt depistate peste 300 femei cu cancer de col; în total la evidenţă se află circă 4 mii de femei care au făcut cancer de col uterin. În 2011, în Republica Moldova au fost depistate 630 femei cu cancer de col uterin, indicii fiind în creştere faţă de anul precedent când au fost depistate 513 femei.

Cauzele apariţiei cancerului de col uterin sunt multiple, cele mai răspândite sunt infecţiile cu transmitere sexuală, îndeosebi Virusul papilomei umane (HPV). Astăzi acest virus poate fi prevenit prin programe de vaccinare, în special la fete tinere care nu au început viaţa sexuală. În paralel cu programele de vaccinare, experţii recomandă tuturor femeilor să efectueze în scop de profilaxie o dată în 2 ani screening-ul la HPV (testul Papanicolau), care presupune examinarea citologică prin intermediul colectării frotiului de pe colul uterin.

Cum să ne protejăm? Cum să evităm această maladie a secolului? Acestea au fost subiectele seminarului sub genericul ”Spune Da! pentru sănătatea ta!”, realizat la 14 februarie 2013. Seminarul s-a prezentat ca una din activitățile din programele de parteneriat ale ULIM-ului cu diverse structuri publice și nonguvernamentale, fiind organizat de  Facultatea de Psihologie și Asistență Socială și Societatea de Planificare a Familiei din Moldova (SPFM). La seminar au participat studențși cadre didactice de la diverse facultăți, care au ascultat cu atenție informația prezentată de colaboratorii SPFM Svetlana TODERAȘ, Ludmila ZMUNCILA și Iulia BUNESCU și au pus în discuție diverse întrebări. În finalul activității mai mulți studenți au decis de a se încadra în activitatea de voluntariat a SPFM, exprimându-și dorința de a promova în mase principiile sănătății sexual-reproductive.

Evenimentul a avut loc in Aula Magnifica, etajul IV, ULIM, cu începutul de la ora 12:30.