Skip to main content

În data de 10 decembrie, studenții de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, însoțiți de decana Viorica Țîcu,  au participat la evenimentul comemorativ, cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la Revoluția de Catifea din Cehoslovacia. La eveniment au participat reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, ai structurilor de stat și  din mediul academic.

E.S. Dusan Dacho, Ambasadorul Extraordinar și Plneipotențiar al Republicii Slovace în RM a declarat în discursul inaugural că aniversarea Revoluției de Catifea ne reamintește de valori precum libertatea, democrația, drepturile omului, demnitatea umană și statul de drept: „Revoluția de catifea este simbolul activismului civic care a câștigat letargiei populației aplicată de regimul de la putere. Un rol de neînlocuit în țara mea a fost jucat de tineret, care a spus clar și tare: Destul! Trebuie să ne amintim că libertatea și democrația nu vin automat, iar noi trebuie să luptăm continuu pentru ele”, a punctat diplomatul.

În urmă cu trei decenii, la data de 28 noiembrie 1989, prin demonstrații studențești și sub presiunea protestelor masive, a luat sfârșit regimul comunist din Cehoslovacia și a fost inițiat procesul de democratizare. Astfel, în luna iunie a anului 1990 sunt organizate primele alegeri democratice din Cehoslovacia.

Serviciul de Presă, ULIM

Leave a Reply