Skip to main content

La 19 noiembrie curent, la inițiativa Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, a fost organizată o prelegere publică cu subiectul Parteneriatul NATO-Republica Moldova, susținută de șefa Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova, Kristina Baleišytė.

Invitatul special a mulțumit pentru ocazia de a se reîntâlni  cu studenții ULIM și de a continua dialogul despre relațiile RM-NATO: realizări și perspective.   

Mai multe chestiuni esențiale au fost readuse în atenția publicului precum: principalele realizări ale RM în cadrul Programului de Parteneriat pentru Pace, despre domeniile de cooperare cu țara noastră incluse în Planul Individual de Acțiuni de cooperare a Moldovei cu NATO, dar și despre sarcinile fundamentale ale Alianței și rolul diplomației publice în promovarea subiectelor de securitate și apărare.

 De asemenea, evenimentul a inclus o sesiune de întrebări-răspunsuri în  cadrul căreia studenții au avut posibilitatea de a primi răspunsuri la întrebări chiar din prima sursă, prezentând curiozitate pentru relațiile Alianței cu diverși actori internaționali, gradul de cooperare dintre RM și NATO, valorile și principiile Alianței Nord-Atlantice, dar și pentru politica de apărare și securitatea euro-atlantică.

Prorectorul pentru relații internaționale, Valentina Ciumacenco, decanul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, Viorica Țîcu, fiind prezente la eveniment, au exprimat gratitudine oaspetelui pentru acceptarea invitației de a conferenția,  pentru relațiile stabilite cu Oficiul de Legătură NATO în RM și au apreciat atenția acordată pentru ULIM.

La rândul său, dna Baleyste a reiterat deschiderea pentru o comunicare transparentă în relația bilaterală cu ULIM și interesul de a sprijini proiectele academice comune.

În context, reamintim Dna  Baleisyte este la a doua vizită a sa la ULIM.  Pe parcursul anului universitar precedent, comunitatea academică a avut posibilitatea de a o avea în calitate de speaker cu prilejul aniversării a 70 de ani de la fondarea NATO.

Kristina Baleišytė și-a început mandatul de Șef al Oficiului de Legătură NATO în RM în 2017.  Oficialul are o experiență prodigioasă în diplomație, deținând diverse funcții la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituania din 2006. În 2008-2009 activează la Misiunea de Monitorizare a Uniunii Europene în Georgia.  În perioada anilor 2010-2011 este expert în diplomație publică, iar în 2011-2016, șef adjunct în cadrul Oficiului de legătură NATO în Georgia.

Dna  Baleišytė are diplomă de licență de la Universitatea din Vilnius, Institutul de Relații Internaționale și Științe Politice  și diplomă de masterat în Administrație și politici publice în UE de la Universitatea Panteion, Atena. Oficiul de Legătură NATO este reprezentanță diplomatică a NATO în Republica Moldova, deschisă la cererea guvernului Republicii Moldova și ratificată de Parlamentul R. Moldova în 2017. Misiunea acestuia este de a facilita dialogul politic și cooperarea practică, de a fi un canal de comunicare, asigurând o mai bună înțelegere și coordonare între NATO și Moldova.

buy windows 10 education

Leave a Reply