Skip to main content
EvenimenteFacultatea Informatică, Inginerie și DesignManifestări științificeNoutăți

Prezentarea publicațiilor Facultatea Informatică, Inginerie și Design la ULIM

Astăzi, 25 aprilie a avut loc 𝑷𝒓𝒆𝒛𝒆𝒏𝒕𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓 Facultatea Informatică, Inginerie și Design la ULIM.
Evenimentul s-a început cu un mesaj de salut din partea Doamnei Irina Cerneauscaite, director Departamentul Informaţional Biblioteconomic ULIM, în care a vorbit despre importanța Salonului „Scientia” și scopurile care constau inclusiv în cumularea și prezentarea tuturor genurilor și categoriilor de publicații. Făcând trimitere la lucrările de artă din sală, expuse în cadrul Salonului, a menționat citatul pictorului faimos, Pablo Picasso – „Arta purifică sufletul de praful vieții de fiecare zi.”.
De asemenea, Doamna Elena Prus, dr. hab., prof. univ, Prorector pentru Cercetare Științifică și Studii Doctorale, în mesajul ei de salut a vorbit despre importanța artei, valorificarea scenografie în Republica Moldova. A adus omagiu autorilor, menționând valoarea academică și profesională pe care o poartă profesorii de la specialitatea Design în cadrul ULIM, dar și în cadrul societății oamenilor de artă din țară.
Dr., conf. univ. 𝐌𝐚𝐥𝐜𝐨𝐜𝐢 𝐕𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐞 a prezentat publicațiile sale – „𝑆𝑡𝑟𝑢𝑐𝑡𝑢𝑟𝑖 𝑠̦𝑖 𝑠𝑒𝑚𝑛𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑡̦𝑖𝑖 𝑚𝑖𝑡𝑜𝑓𝑜𝑙𝑐𝑙𝑜𝑟𝑖𝑐𝑒 𝑖̂𝑛 𝑎𝑟ℎ𝑖𝑡𝑒𝑐𝑡𝑢𝑟𝑎 𝑝𝑜𝑝𝑢𝑙𝑎𝑟𝑎̆ 𝑑𝑖𝑛 𝑅𝑒𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐𝑎 𝑀𝑜𝑙𝑑𝑜𝑣𝑎” și „𝑆𝑐𝑒𝑛𝑜𝑔𝑟𝑎𝑓𝑖𝑎 𝐵𝑎𝑠𝑎𝑟𝑎𝑏𝑒𝑎𝑛𝑎̆. 𝑀𝑎𝑛𝑖𝑓𝑒𝑠𝑡𝑎̆𝑟𝑖 𝑎𝑙𝑒 𝑎𝑟𝑡𝑒𝑖 𝑖̂𝑛 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑒𝑛𝑡𝑎̆𝑟𝑖 𝑡𝑒𝑎𝑡𝑟𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡𝑒”.
Prima carte reprezintă un studiu despre aspectele simbolice ale locuinței tradiționale românești atât în baza obiceiurilor, tradițiilor, credințelor religioase, a folcorului și textelor cu conținut mitologic, cât și a ornamenticii și decorului arhitectural. A doua carte este o monografie care cuprinde un studiu referitor la apariția și evoluția artei scenografice din perioada modernă și cea interbelică pe teritoriul Basarabiei. De asemenea, în discursul său, Domnul a vorbit despre importanța artei în viața de zi cu zi și importanța valorificării artei.
La rând său, dr., conf. univ. maestru în artă, 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐮 𝐁𝐚̆𝐥𝐚𝐧, a povestit despre istoria din spatele apariției cărții „𝑆𝑐𝑒𝑛𝑜𝑔𝑟𝑎𝑓𝑖𝑒”, ea reprezentând sinteza activității de creație a Domnului pe parcursul a peste patru decenii. Prin prisma fotografiilor, schițelor, afișelor și a legendelor din carte, participanții s-au familiarizat cu activitatea autorului în domeniul scenografiei și teatrografiei și au aflat diverse momente din creația sa, opera căruia este parte integrantă a patrimoniului nostru național.
Evenimentul s-a încheiat cu activitate solemnă în care au fost decernate diplomele de apreciere, recunoscând contribuțiile remarcabile ale participanților.

Leave a Reply