Skip to main content
EvenimenteInstitutul ConfuciusNoutăți

Cea de a XIV-a ediție a Consiliului Interuniversitar al Institutului Confucius din cadrul ULIM

În data de 30 septembrie 2024, în incinta ULIM, a avut loc cea de-a XIV-a ediție a Consiliului Interuniversitar al Institutului Confucius din cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, la care au participat din partea Universităţii Pedagogice de Nord-Vest din China (NWNU) – noul rector al Universităţii, Domnul Wang Zhanren, Directorul Departamentului de schimb cultural și cooperare internaţională (DCSCI), Domnul Tian He,Directorul adjunct al DCSCI, Doamna Sun Mei şi din partea Universităţii Libere Internaţionale din Moldova – Rectorul Universităţii, Domnul Ilian Galben, Prorectorii ULIM, Dna Valentina Ciumacenco, Dna Elena Prus, Dl. Alexandr Cauia şi Directorul din partea Chinei al Institutului Confucius din cadrul ULIM, Dl. Wang Yifeng.
După un mesaj de bun venit din partea instituției gazdă, Directorul Institutului Confucius a prezentat raportul de activitate al Institutului pentru anul 2024, structurat pe mai multe
compartimente: prezentarea generală a Institutului Confucius ULIM (2009-prezent), Situația predării limbii chineze, Rolul important al IC în promovarea limbii chineze, Rezultate și realizări, Probleme și provocări, Perspective, Obiectivele de dezvoltare a Institutului Confucius ULIM pentru anii 2024-2026.
În cadrul ședinței a fost audiat și Raportul financiar 2023 și analizat bugetul şi conturile finale din ediţia precedentă şi implementarea proiectelor majore din anul precedent, precum şi situaţia curentă a predării limbii chineze în cele 16 centre existente în țară, cu un număr total de 85 de grupe academice.
Membrii Comitetului au prezentat opinii şi sugestii referitoare la dezvoltarea Institutului Confucius din cadrul ULIM. Ambele părţi au exprimat opinii comune în privinţa planurilor ce urmează a fi realizate. De asemenea, a fost discutat şi aprobat bugetul și planul de activităţi pentru anul academic 2024-2025.
Membrii Consiliului consideră că ambele universităţi partenere acordă o atenție deosebită activității Institutului Confucius şi că vor continua promovarea şi dezvoltarea schimbul cultural şi educaţional între China şi Moldova. Membrii Consiliului și-au propus că activitatea Institutului Confucius din cadrul ULIM în anul academic 2024-2025 să consolideze relațiile de cooperare între universităţile partenere şi între cele două ţări. Pentru aceasta a fost realizat un plan de acţiuni concrete ce urmează a fi implementate. În continuare sunt menţionate câteva dintre acestea:
• Integrarea limbii chineze în sistemul național de învățământ al Republicii Moldova,
asigurând astfel dezvoltarea durabilă a Institutului Confucius. Organizarea elaborării
manualelor, suporturi didactice etc.
• Extinderea centrelor de predare a limbii chineze. Se planifică deschiderea centrelor noi în orașele Sângerei (nord) și Cahul (sud) în scopul dezvoltării rețelei de centre de predare a limbii chineze.
• Pregătirea și recrutarea profesorilor locali de limbă chineză. Scopul final fiind atingerea în anul 2026 a coraportului de 1:3 dintre profesorii locali și cei detașați din China.
• Implementarea activă a proiectului de schimb de studenți între cele două universități-partenere. Promovarea programelor de co-diplomare la nivelul de licență, masterat șidoctorat.
• Publicarea monografiei ”Plantele medicinale din Europa de Est, utilizate în medicina tradițională chineză”.
• Promovarea activă a înființării centrului de cercetare moldo-chinez, care va servi o platformă pentru schimburi culturale și cercetări științifice între cele două universități și cele două țări.
Activităţile menţionate mai sus şi altele decise de comun acord la Consiliul Interuniversitar al Institutului Confucius din cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova au ca scop dezvoltarea durabilă şi prosperarea Institutului, extinderea relaţiilor de cooperare între Universitatea Pedagogică de Nord-Vest din China şi Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, precum şi dezvoltarea schimbului cultural şi educaţional între China şi Moldova.
Cu sprijinul substanțial al Fundației de cooperare, al Centrului de Cooperare în Educația Lingvistică și al conducerii universităților partenere din China și Moldova, precum și prin eforturile colective ale întregului colectiv profesoral-administrativ, Institutul Confucius din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova a realizat progrese semnificative în diverse domenii în cei 15 ani de activitate. Acestea includ consolidarea corpului profesoral, extinderea activității institutului, organizarea activităților didactice, de cercetare și culturale.Institutul Confucius din Moldova a devenit o platformă importantă pentru învățarea limbii chineze și cunoașterea culturii chineze, satisfăcând cererea existentă în acest domeniu și jucând
un rol important în viața socială și economică a Republicii Moldova.
Institutul Confucius din cadrul ULIM are ca principală misiune întărirea cooperării în domeniul educaţional între Republica Moldova şi China, sprijinirea şi promovarea dezvoltării programelor
de învăţare a limbii Chineze şi consolidarea înţelegerii reciproce între moldoveni şi chinezi.

Leave a Reply