Skip to main content
EvenimenteFacultatea Relații Internaționale, Științe Politice și JurnalismNoutăți

ULIM la Masa Rotundă ”Participarea femeilor în construirea rezilienței societale, prin definirea și înțelegerea conceptelor de securitate”

Doamna Panta Rodica, decanul Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism împreună cu Topolenco Alexandru, asistent universitar au participat la Masa Rotundă ”Participarea femeilor în construirea rezilienței societale, prin definirea și înțelegerea conceptelor de securitate”, organizată azi la Ștefan Vodă de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți/te ai societății civile, administrațiilor publice locale și a instituțiilor de învățământ
Invitatul special al evenimentului a fost Excelența Sa, Tadas Valionis, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Lituania în Republica Moldova. În cadrul lecției publice „Perspectiva Lituaniei asupra securității naționale și regionale” a explicat modalitățile prin care Lituania cooperează și beneficiază de alianțe și parteneriate regionale, drumul parcurs de Lituania în procesul de aderare la NATO și Uniunea Europeană. În timp ce NATO reprezintă garantul securității Lituaniei, datorită Uniunii Europene Lituania a înregistrat un progres economic care aduce beneficii pentru bunăstarea cetățenilor.
De asemenea, Lituania – o țară cu o istorie similară cu a Republicii Moldova cu presiuni externe, a dezvoltat un model eficient de apărare împotriva dezinformării și propagandei prin implicarea activă a cetățenilor în construirea rezilienței naționale.
Olga Luchian, Președintă a raionului Ștefan Vodă a reamintit despre criza refugiaților și efortul comun a întregului raion pentru a-i ajuta pe cei care fugeau de război. Depășirea acestei crize a fost posibilă datorită sprijinului oferit de partenerii internaționali ai Republicii Moldova, inclusiv Lituania și care a confirmat că doar prin unitate și colaborare dintre instituțiile guvernamentale, a autorităților publice locale, a societății civile și a tuturor cetățenilor putem consolida reziliența economică, informațională, societală etc.
Doamna Elena Cornițel, Directoarea liceului ”Ștefan Vodă” a reamintit despre perioada dificilă pe care a resimțit-o împreună cu elevii din liceu în momentul izbucnirii războiului din Ucraina, starea de frică și nesiguranță. Totodată, a argumentat importanța educației în construirea rezilienței societate, în mod special subliniind importanța educației media în școli și dezvoltarea gândirii critice în cadrul noii generații ca modalități de contracarare a dezinformarii.
Ne-am bucurat să ne reîntâlnim cu Alexandra Tulumari, Absolventa Facultății, promoția 2024 care actualmente lucrează în cadrul Consiliului raional Ștefan Voda.
Participarea la eveniment a fost în baza Acordului de colaborare dintre Facultate și Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare.

Leave a Reply