Skip to main content
Uncategorized @ro

„Desant poetic” la ULIM în cadrul Festivalului Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”

„Primăvara Europeană a Poeților” În cadrul Festivalului Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, ediția a IX-a, organizat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova în cooperare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău și susținut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, la 8 mai curent, la ULIM a fost deschis „Desantul poetic”, eveniment la care au participat studenți și profesori de la Facultatea de Litere.

Participanții au avut ocazia să-i cunoască și/sau să-i revadă pe scriitorii, poeții și traducătorii autohtoni, dar și pe cei invitați de peste hotare. Oaspeții evenimentului cultural au fost: Acad. Valeriu Matei, poeții Maria Pilchin, Nicolae Spătaru, Farid Huseyn (Azerbaidjan), Mircea Dan Duță (România), poet de expresie cehă și română, și Ivan Pilchin, poet de expresie română și rusă. Mesaje de inaugurare a evenimentului au transmis conf. univ. dr. Carolina Dodu-Savca, decanul Facultății de Litere și prof. univ. dr. hab. Elena Prus, prorector pentru Cercetare Științifică și studii Doctorale, încurajând tinerii să profite de resursele educaționale și informaționale în scopul dezvoltării abilităților cognitive, însușirii cunoștințelor, formarea și antrenarea gândirii critice și a simțului literar.

Invitații au susținut un recital poetic, prezentând propriile creații, viziuni și expresii metaforice, impulsionând studenții să intervină cu versuri din încercări literare personale. În sesiunea de întrebări și răspunsuri tinerii nu au ezitat să ceară sfaturi pentru scrierea poeziilor de calitate, fiind analizat fenomenul creațiilor postmoderniste și temeiurile poetice. Personalitățile proeminente au împărtășit din amintirile și experiențele lirice, relatând audienței despre elementele absolut necesare în actul de creație.

Programul activităților organizate în cadrul Festivalului include: lansarea colecțiilor de poezie „Primăvara poeților” și „Cartea Poeziei” (Editura „Arc”), podiumuri poetice, festivitatea de decernare a premiilor. Pentru detalii, consultați pagina:https://uniuneascriitorilor.md/eveniment-principal/