Skip to main content
Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și JurnalismNoutăți

S-a stins din viață Domnul Pavel Parasca, primul Decan al Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism

Comunitatea Universității Libere Internaționale din Moldova este profund îndurerată de plecarea în neființă a primului Decan al Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, istoric, medievist cu renume și reprezentant strălucit al istoriografiei naționale. Domnul P.Parasca a avut o contribuție considerabilă în crearea și gestionarea Departamentului/ Facultății Istorie și Civilizație, devenită în scurt timp Facultate de Istorie și și Relații Internaționale.
Născut la 8 iulie 1939 în satul Brânzenii Vechi, fostul judeţ Orhei, actualul raion Teleneşti, în familia ţăranilor mijlocaşi, Ana (Aniuta) şi Teodor (Tudorache) Parasca. A făcut studii medii în şcoala din satul natal, iar în august 1961 s-a înscris la Facultatea de Istorie şi Filologie, specialitatea Istorie, USM, unde a studiat 6 ani, însuşind concomitent limba franceză. La absolvirea facultăţii a fost repartizat ca lector la Catedra Istorie Universală, dar din cauza atitudinii rectorului de atunci al USM, a trebuit să abandoneze repartizarea făcută şi să se angajeze în calitate de redactor inferior la una din redacţiile Enciclopedii Sovietice Moldoveneşti de la AŞM.
Între anii 1967 şi 1972 a predat Istoria în instituţii preuniversitare din Republica (Populară) Congo, Brazzaville, în cadrul programului de cooperare a Ministerului Învăţământului al URSS. in ianuarie 1970 până în 1985 a activat în funcţia de colaborator ştiinţific la Institutul de Istorie al AŞM, realizând peste 30 de diverse publicaţii ştiinţifice şi susţinând în aprilie 1980 teza de candidat (doctor) în ştiinţe istorice. Din toamna lui 1985 a lucrat în calitate de lector superior/conferenţiar la Catedra Ştiinţe Umanistice a Conservatorului de Stat din Chişinău, iar din noiembrie 1988 a fost angajat la Facultatea de Istorie, USM, în funcţia de conferenţiar, apoi şef al Catedrei de Istorie a Moldovei, reorganizată în Catedra de Istorie a Românilor.
Din septembrie 1995 activează la ULIM în funcţii succesive de conferenţiar, profesor interimar, şef de catedră şi director (decan) al Departamentului (Facultăţii) Istorie şi Relaţii Internaţionale. Din octombrie 2010 este director al Institutului de Istorie şi Ştiinţe Politice de la Facultatea nominalizată.
A fost iniţiatorul creării Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova (1989), preşedinte al acesteia (1990-1993) şi membru al conducerii (1989-prezent). În februarie 1998, a susţinut teza de Doctor Habilitat în Istorie. A publicat peste 200 de diverse lucrări, inclusiv monografii, volume de studii, două cursuri universitare şi două manuale (în colaborare) de istorie pentru clasele a V-a şi a X-a. A participat cu comunicări la multe conferinţe/simpozioane ştiinţifice instituţionale, naţionale şi internaţionale.
Pentru activităţile sale ştiinţifice, didactice şi organizatorice a fost distins cu mai multe diplome ale Rectoratului ULIM, precum şi cu Diploma Ministerului Învăţământului (16. X. 2002) şi Diploma de gradul al III-lea a Guvernului Republicii Moldova.Este posesor al titlului onorific ULIM Magna cum Laudae, precum şi al Ordinului (1999) şi a Medaliei ULIM (2004). În decembrie 2010 a fost decorat cu Ordinul de Onoare al Republicii Moldova Departamentului/Facultăţii de Istorie şi Relaţii Internaţionale; ULIM, Chișinău (Republica Moldova).
Comunitatea Universității Libere Internaționale din Moldova va păstra vie memoria Domnului Pavel Parasca – decan istoric și personalitate notorie în spațiul românesc.
Dumnezeu să-l odihnească în pace…

Leave a Reply