În data de 29 februarie, într-o zi neobișnuită, ce nu a fost dedicată discuțiilor despre pace și război, ci despre UMANITATE, un grup de studenți de la Facultatea Limbi Străine, Relații Internaționale și Jurnalism, împreună cu doamna Rodica Panta Pisarencu, au avut privilegiul de a vizita expoziția de excepție intitulată „Icoane pictate pe cutii de muniții” la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.
Această impresionantă expoziție este organizată de Institutul Polonez din București, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie, și beneficiază de sprijinul Ambasadei Republicii Polone la Chișinău și Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova. În cadrul acestui proiect inedit, arta și durerea războiului se întâlnesc într-un mod cu totul special, punând în lumină un mesaj puternic de umanitate și solidaritate.
Icoanele expuse, pictate pe lemn provenit de la cutiile de muniții utilizate în timpul conflictului din Ucraina, nu doar că impresionează prin frumusețea și complexitatea lor artistică, dar aduc în prim plan o poveste de speranță și solidaritate. Aceste opere de artă sunt create cu scopul de a fi vândute, iar fondurile strânse sunt donate în scopuri caritabile, sprijinind oamenii afectați de război și, în mod special, contribuind la susținerea Primului Spital Voluntar Mobil din Ucraina.
Studenții ULIM au fost profund impresionați de această îmbinare aparent incompatibilă între artă și război. Expoziția a oferit participanților o perspectivă unică asupra modului în care creativitatea poate fi folosită pentru a transmite un mesaj puternic de pace și umanitate, chiar și în mijlocul conflictelor. Icoanele, ne amintesc de importanța prețuirii păcii și a solidarității, indiferent de circumstanțe. Această vizită la expoziție a marcat nu doar o experiență culturală și artistică profundă pentru studenții ULIM, ci și un moment de reflecție asupra valorilor umane fundamentale și a necesității de a susține inițiative care promovează pacea și compasiunea.