Joi, 28 martie curent, la inițiativa Facultății Relații Internaționale și Jurnalism, la ULIM s-a aflat în vizită E. S. Tomasz KOBZDEJ, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în RM, însoțit de atașatul militar colonelul Pawel Stuleblak. Contextul vizitei a fost marcat de susținerea conferinței publice cu genericul – „25 years of Poland in NATO. 30 years of Moldova – NATO Partnership”.
Vizita diplomaților polonezi a demarat cu o întrevedere cu reprezentanții conducerii instituției gazdă, Rectorul ULIM, conf. univ. dr. Ilian Galben și Prorectorii, conf. univ. dr. Valentina Ciumacenco și prof.univ. dr. hab. Elena Prus, care au prezentat înalților oaspeți activitatea și realizările înregistrate de comunitatea academică, punându-se accent pe recenta acreditare internațională obținută, o nouă realizare-cheie de ascensiune a ULIM.
Dialogul s-a axat pe aspecte referitoare la trasarea unor perspective de realizare a proiectelor și parteneriatelor cu centrele educaționale din Polonia, fiind explorată posibilitatea aprofundării dialogului și intensificarea cooperării dintre Universitatea Liberă Internaţională din Moldova și Ambasada Republicii Polone la Chișinău în diverse domenii.
În context, Prorectorul pentru Relații Internaționale, Ciumacenco Valentina a transmis un mesaj de apreciere și gratitudine echipei Ambasadei, pentru deschidere și colaborare fructuoasă de-a lungul timpului, menționând că, această vizită facilitează analiza oportunităților de internaționalizare academică, valorificarea relațiilor existențe cu IÎS din Polonia și posibilitățile de implementare a proiectelor comune, cercetărilor în parteneriat.
Oficialul, la rândul său, a relevat interesul și disponibilitatea de a identifica mijloace de cooperare și de a promova reforme de cercetare-dezvoltare în sistemul educațional. De asemenea, E. S. Tomasz KOBZDEJ a apreciat derularea cu succes a domnului Piotr Pyzel, lector de limbă poloneză în cadrul ULIM și colaborarea fructuoasă cu universitățile din Polonia.
Ulterior, în cadrul conferinței publice, moderate de Prorectorul Valentina Ciumacenco, E. S. Tomasz KOBZDEJ a realizat o retrospectivă istorică a NATO și a analizat reconfigurarea Alianței după încheierea Războiului Rece.
NATO este Alianță a națiunilor libere și democratice – a fost una dintre ideile de bază expuse în cadrul conferinței publice. Alte subiecte abordate au fost:
-Decizia de aderare a Poloniei la NATO, care după părerea invitaților, a fost o decizie strategică, susținută de un consens național determinat de beneficiile aderării la NATO şi condiționată de necesitatea obținerii garanțiilor de securitate, în contextul vacumului de securitate apărut în anii 90 ai secolului XX.
-Statutul de țară membră a NATO, care a reprezentat un impuls pentru modernizarea armatei Poloniei, reformarea altor sectoare inclusiv lupta contra corupției și a inițierii negocierilor de aderare a Poloniei la Uniunea Europeană.
-Viziunea Poloniei privind NATO, fiind una tradițională și care are la bază descurajarea, managementul crizelor și securitatea colectivă.
Un subiect aparte l-a constituit Summitul NATO de la Warsovia din 8-9 iulie 2016, în cadrul căreia spațiul cibernetic a devenit o zonă de operații a NATO.
Studenții au apreciat prezentarea ca fiind una valoroasă și plină de interes, prin participarea activă la sesiunea de întrebări și răspunsuri. Amintim că, din ianuarie 2023, Ambasada RP la Chișinău este Ambasada de Contact al NATO (Contact Point Embassy – CPE). Ambasadele de Contact operează în 38 dintre țările partenere ale Alianței, din America de Sud până în Australia. Nu sunt reprezentanțe NATO și nu îndeplinesc sarcini rezervate structurilor Alianței. Rolul lor este de a acționa în sfera informației și diplomației publice, de a sprijini agențiile NATO din țările în care sunt acreditate, ca de exemlu Biroul de legătură NATO (NATO Liaison Office – NLO) de la Chișinău.
În acest context, Decanul Facultatății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, dr. Rodica Panța, prezentă la eveniment, a exprimat interesul organizării unor evenimente comune în cooperare cu Centrul de Informare și Documentare NATO din cadrul ULIM și Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova.